TOP

Koopavond lijdt niet onder wedstrijd Oranje

Dat blijkt uit de WK-index, een onderzoek van CityTraffic dat de drukte in de winkelstraat tijdens het WK monitort.

Tijdens de wedstrijd NL-Kameroen, donderdag 24 juni, waren er volgens CityTraffic nauwelijks minder mensen in de winkelstraat kwamen dan op een gemiddelde donderdag; slechts 2,83% minder. Opmerkelijk, want eerder onderzoek naar pintransacties wees uit dat dit aantal altijd fors afnam tijdens de wedstrijden van Oranje.

Traffic ondergemiddeld
Toch blijft de drukte in de winkelstraten tijdens het WK op bijna alle speeldagen achter bij het gemiddelde (zie grafiek 1 in bijlage). In totaal waren er in de week van NL-Denemarken en NL-Japan (week 24) 18,35% minder mensen in de winkelstraat.

Op maandag 14 juni, de dag van Nederland-Denemarken, was er in totaal 12,18% minder publiek in de winkelstraten dan op een gemiddelde maandag; tijdens de wedstrijd was er op het dieptepunt 50% minder traffic dan normaal op dat tijdstip. Op zaterdag 19 juni, de dag van Nederland-Japan, was het 23,92% minder druk dan op een normale zaterdag. Tijdens de wedstrijd daalde de hoeveelheid mensen in de winkelstraat zelfs met 50%.

Koopavond drukker dan normaal
Zoals gezegd heeft koopavond nauwelijks te lijden onder het voetbal van Oranje. Op donderdag 17 juni was het 8,19% drukker dan gemiddeld; het feit dat veel Nederlanders op die koopavond alvast de stad ingingen, vooruitlopend op de zaterdag met Nederland-Japan, zal daaraan hebben bijgedragen. Opvallend is verder dat een week later, tijdens Nederland-Kameroen (op donderdagavond 24 juni) er slechts 2,83% minder mensen dan andere koopavonden in de winkelstraten waren.

Zaterdagmiddag is een ramp
Een wedstrijd van Oranje op de zaterdagmiddag, is voor retailers een ramp. Toch hoeft dat nog niet per sé te betekenen dat retailers ook dergelijke omzetcijfers noteerden; de opruimingen en het feit dat er tijdens het voetbal wellicht veel doelgerichte shoppers in de winkelstraat zijn kunnen een positieve invloed hebben op de conversie.