TOP

Jan Taminiau en Mattijs op Openingssoireé Amsterdam Fashion Week (AIFW) 2010

De twaalfde editie van AIFW startte gisterenavond met een klapper. Jan Taminiau en Mattijs hadden de eer om het halfjaarlijkse modespektakel van Nederland te openen.

‘Black Tie’ stond er op de uitnodiging en een enkele gympie en spijkerbroek daargelaten, hield iedereen zich aan het kledingvoorschrift. Vooral de genodigden van sponsor Fortis kwamen in grote getale in smoking de openingssoireé opluisteren.

Hoog coutureniveau
Met Jan Taminiau heeft de organisatie de juiste gevonden om de Amsterdam International Fashion Week op hoog coutureniveau te openen. Met veel gevoel voor drama zette Taminiau een collectie neer die een kruising hield tussen Bladerunner en Never Ending Story; sprookjesachtig maar met krachtige belijningen. De rode draad in de collectie waren geharnaste lijfjes bezaaid met gouden pailleten en gedetailleerd handwerk, een kenmerk van de designer. Ook was de voorkeur van Taminiau voor poedertinten en het gebruik van tule opnieuw van toepassing. Het was erg koninklijk allemaal en zijn show zal waarschijnlijk erg in de smaak zijn gevallen bij de vrouwen van de Fortis-mannen.

Plisséjurkjes
Waar Taminiau het moet hebben van haute couture, gooit de op Central Saint Martins College geschoolde Mattijs het over een heel andere, toegankelijkere boeg. Zijn kenmerkende plisséjurkjes stonden ook nu weer centraal in de collectie die refereerde naar jaren ’40 sterren als Marilyn Monroe en Rita Hayworth in vergrijsde rozes, teal en vurig rood. Deze werden afgewisseld met zwarte, niet zulke spannende stuks gedecoreerd met goud en brons. Een dik minpunt aan deze eerste show op de AIFW van Van Bergen waren de modellen. Het gewankel en gestuntel van de meiden leidde volledig af van de uitgebreide collectie. Erg jammer.

Bekijk de show van Jan Taminiau

bekijk de show van Mattijs