TOP

Iris van Herpen spreekt op digitale versie Pitti Uomo, Inretail pleit voor afhaalloket winkeliers en Galerie Fashion & Shoes gecanceld

Iris van Herpen spreekt op digitale versie Pitti Uomo, Inretail pleit voor afhaalloket bij winkeliers en Galerie Fashion & Shoes gecanceld. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 11 januari.

Voorzitter Inretail Anton Sanders overleden

De voorzitter van Inretail Anton Sanders is zaterdag 9 januari 2021 op 54-jarige leeftijd overleden aan een gescheurde aorta, meldt De Telegraaf. Sanders bekleedde sinds 2017 de functie van voorzitter bij de brancheorganisatie. Inretail- directeur Jan Meerman toont zich zeer aangeslagen. “In de vier jaar dat ik hem heb meegemaakt, was Anton niet alleen een bekwame voorzitter maar ook een enorm prettig persoon om mee te werken. Hij toonde altijd belangstelling voor anderen en was een zeer warm klankbord voor iedereen.” Sanders was topman bij DKG, het bedrijf achter Bruynzeel Keukens en Keller Keukens. Sanders laat een partner achter. Hij had geen kinderen, maar zijn ouders leven nog. Inretail heeft ook een bericht uitgestuurd waarin ze schrijven ‘in diepe rouw’ te zijn. ‘Anton was een zeer betrokken bestuurder die ontzettend veel impact heeft gehad op onze vereniging. Wij zullen zijn visie, ondernemersgeest en scherpte missen. Bovenal gaan wij een betrokken, altijd geïnteresseerde en bijzonder warm persoon missen. Wij leven intens mee met de familie. Wij zijn Anton dankbaar voor alles wat hij voor de retail en onze organisatie heeft gedaan. Wij zullen zijn gedachtegoed binnen onze vereniging laten voortbestaan.’

Iris van Herpen spreekt op digitale versie Pitti Uomo

Ter gelegenheid van de digitale versie van mannenmodebeurs Pitti Immagine Uomo editie 99, die 12 januari begint, presenteert het Florentijnse modeopleidingsinstituut Polimoda op het Pitti Connect-platform een ​​gesprek met de Nederlandse ontwerper Iris van Herpen op 14 januari. Het interview maakt deel uit van de Polimoda Duets-serie waarin onder anderen ook Margherita Maccapani Missoni, Lidewij Edelkoort en Rick Owens al te zien waren. Van Herpen heeft, zo motiveert de Pitti op zijn website, de relatie tussen vakmanschap, couture en technologie opnieuw gedefinieerd en wordt daar beschreven als de architect van de couture, de confectie-wetenschapper, de auteur van intelligente mode. In het gesprek gaat Van Herpen in op haar creatieve proces, inspiratie, duurzaamheid in haute couture, 3D-printen en haar samenwerkingen met de werelden van dans, architectuur en wetenschap, schrijft lokale nieuwssite MET. Het video-interview vindt plaats komende donderdag 14 januari om 14.00 uur op het Pitti Connect-platform. Daarna wordt het gedeeld op de sociale media kanalen van Pitti en Polimoda.

Inretail pleit voor afhaalloket bij winkeliers

Brancheorganisatie Inretail wil dat mode- en schoenenwinkeliers net als horeca en bouwmarkten een afhaalloket mogen openen bij de entree van hun zaak. Dat kan veilig, schrijft de brancheorganisatie in een persbericht. “Bezorgen en afhalen zijn de enige opties tijdens deze lockdown. Maak dat dan mogelijk. Vanaf vandaag staat net als in de rest van Europa ook Duitsland afhalen in de winkel toe. Neem dat voorbeeld over en creëer zo een Europese aanpak.” Inretail is ‘extreem verontrust’ over de snel verslechterende situatie van winkeliers en verwacht een tsunami aan faillissementen en ontslagen. Uit een peiling onder 1.300 ondernemers blijkt dat ruim zestig procent zijn onderneming in 2021 moet afslanken. “Tachtig procent van de deelnemers in onze branches is enorm bezorgd,” zegt directeur Jan Meerman. Inretail pleit voor een passende voorraadvergoedingsregeling. De gereserveerde twintig miljoen euro voor de voorraadvergoeding dekt de geschatte totale schade niet; die gaat volgens Inretail richting een miljard euro.

Winkelier gaat toch open: ‘Niets meer te verliezen’

Ze riskeren een boete van vierduizend euro, maar modewinkeliers Ton en Patricia Kelders uit Maarssen wagen het erop. De ondernemers gaan op 19 januari hoe dan ook hun kledingzaak opengooien. “We hebben niks meer te verliezen”, zeggen ze tegen het AD. De tweede lockdown heeft desastreus voor ze uitgepakt, vertelt Ton Kelders: “We hebben acht personeelsleden en 30 mille aan kosten per maand. Dat we in de kerstperiode dicht waren heeft ons een ton gekost en we blijven met een halve ton aan winterkleding zitten.’’ Patricia: “Inclusief de extra spullen voor het feestseizoen. Die kleren raken we nooit meer kwijt. Het is waardeloos geworden.” Dick en Martal Bijnen, eigenaars van kledingwinkel Seventy-Six in Veldhoven, hebben uit pure wanhoop persoonlijk een brief naar minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken gestuurd, schrijft de NOS. Doordat ze dit jaar hun pand uitbreidden, vallen ze buiten de steunmaatregeling. “Wij hebben door de uitbreiding geen recht op NOW en krijgen geen tegemoetkoming in vaste lasten, en dus ook niet in de voorraad. We werken altijd heel hard en zijn echte ondernemers, maar hiermee krijg je zo de deksel op je neus”, zegt Martal Bijnen. “Het zou fijn zijn als ze naar de schrijnende gevallen willen kijken.”

Galerie Fashion & Shoes cancelt beurs

De beurs Gallery Fashion & Shoes die voor eind januari gepland stond in Düsseldorf, is geannuleerd. Reden is de verlenging van de lockdown In Duitsland tot eind januari 2021. De modebeurs gaat wel digitaal door met een verlengde looptijd van 28 januari tot 15 februari 2021. Dat meldt de website Shoez.biz. Het is voor het eerst dat beursorganisator de Igedo Company het event digitaal plaats laat vinden. Op dit moment staat de Gallery Shoes & Fashion nog wel voor 7 tot 9 maart op de agenda, onder voorbehoud zegt Igedo-directeur Ulrike Kähler. “Aangezien alle planning in Europa momenteel vloeiend is en afhankelijk is van vele factoren en vereisten, moeten we rekening houden dat ook dit kan worden uitgesteld. Dat kunnen we momenteel niet voorzien.”

Beeld: Textilia