TOP

Inkooptip zomer 2018: het voetbalshirt

Het voetbalshirt is in de zomer van 2018 een onmisbaar kledingstuk voor sportieve modezaken. Een perfecte timing, nu volgend jaar weer een WK voetbal wordt georganiseerd.

Geen geliefder en veelzijdiger sportshirt, dan een voetbalshirt. Dat bleek maar weer tijdens de Londense expositie ‘The Art of the Football Shirt’, onlangs georganiseerd door vakbeurs Jacket Required. Daarbij viel op dat voetbaltenues een decennialange relatie hebben tot de maatschappij én mode. Zo spotten we een shirt van het Franse nationale elftal met de klassieke blauw-witte marinestreep, met tijgerprint (van Hull City), met logo’s van modebedrijven (onder andere Diesel, Lois, Bally en Mephisto) en met een knipoog naar designermerken als Gucci (een shirt van het streetwearmerk Lover’s FC, van Neal Heard, curator van de expositie/auteur).

Retro

Ook op Jacket Required zelf – en andere afgelopen beurzen – vielen de voetbalshirts op. Ingegeven door de niet aflatende aandacht voor retro sportklassiekers zagen we tops (en meer) van onder andere Kappa en Umbro. Dit laatste merk ging in 2016 een succesvolle samenwerking aan met de Amsterdamse streetwearretailer/merk Patta voor shirts geïnspireerd op Ajax-shirts uit het verleden.

Nieuw merk

Tijdens Seek in Berlijn en Jacket Required in Londen zagen we ook meer modische uitvoeringen van voetbalshirts. Zoals bij het nieuwe merk Fokohaela van Jason Lee, eerder ontwerper voor labels als Adidas, Hummel en The North Face. Lee laat zich inspireren door bekende voetbalshirts – van Ronaldo tot Dennis Bergkamp en Zinedine – Zizou – Zidane en brengt vervolgens shirts met opvallend kleurrijke (patchwork)prints. Ook de shirts van het Britse Lover’s FC zijn trendy door de prints: het label heeft onder andere tops met ‘Louis Vuitton’-tekens, de bekende Medusa van Versace en de kleuren van het al even populaire Gucci.

Lovers

Sport versus streetwear bij Lover’s FC. 

Lovers 2

Lover’s FC zet in op de Gucci-trend. 

Boek

Mooie bijverkoop voor op de toonbank: een boek over de meest iconische voetbalshirts. 

2 Fokohaela

Fokohaela’s idee van het Engelse voetbalshirt. 

3 Fokohaela

Op de voorzijde van het Bergkamp-shirt van Fokohaela staat als verwijzing naar de vliegangst van de voormalige voetballer: ‘Don’t fly Emirates’ in plaats van ‘Fly Emirates’. 

1 Fokohaela

Het instagram-account van Jason Lee is tevens een aanrader. Hierop speelt hij vaak snel in op nieuwe voetbalontwikkelingen. 

Umbro

Uit de voorjaar-zomer 2018 collectie van Umbro. 

6

Het inmiddels uitverkochte shirt van streetwearmerk Patta en Umbro. 

4

Een deel van de expositie ‘The Art of the Football Shirt’.

5

Het meest modische voetbalshirt ooit: het Franse uit-shirt uit 2011. 

2

3

Menig modemerk gaat een verbintenis aan met een voetbalclub.