TOP

Inkooptip mannenmode voor het nieuwe zomerseizoen: formidabel formeel

Formele mannenmode is bezig met een indrukwekkende comeback. Voor zomer 2024 wordt er flink uitgepakt met classy en kleurrijke pakken, waarbij nog veel meer klassiekers nadrukkelijk in beeld komen.

Foto’s: Club of Gents (opening), L’Estrop (catwalk)

De afgelopen jaren werd formele mannenmode ver weg in het verdomhoekje gestopt. Smart casual en meer comfort bepaalden de nieuwe richting. Logisch gezien de invloeden van sportfashion, streetwear, outdoor en de pandemie. Zoals dat gaat in de mode groeit nu weer de aandacht voor het dress-segment. Voor herfst-winter 2023 vielen onder meer de stropdassen op, voor voorjaar-zomer 2024 zijn complete formele looks niet meer weg te denken. En deze outfits zijn zeker niet alleen geschikt voor speciale gelegenheden, wat nog steeds een booming markt is. 

Double breasted

Kijkend naar de afgelopen mannenmodeweken, vakbeurs Pitti Uomo in Florence en de lookbooks van verschillende merken kun je concluderen dat aanbieders staan te springen om formal wear nieuw leven in te blazen en nieuw elan te geven. Voor de zomer van 2024 vallen tal van variaties op. Van powersuits (met speciale aandacht voor double breasted) tot nonchalante ongevoerde zomerjasjes en van minimalistische sets met oog voor verfijnde details tot uitgesproken kleuren. 

All the way

Zeker het overwegen waard qua inkoop zijn jasjes met een dubbele knopenrij, gilets, een bijpassende short (voor wie durft!) en kleurrijke pakken of shirts. Wat betreft styling kunnen mannen alle kanten op: of ingetogen, toon op toon met een bijpassend shirt, casual T-shirt of gebreide polo. Of all the way met een meerdelige combinatie (inclusief gilet), das – eventueel met een dasspeld –, pochet, bandana en broches.