TOP

ING Retail Jaarprijs maakt genomineerde winkelketens bekend

Na de genomineerden voor de vakjuryprijzen maakt de ING Retail Jaarprijs nu de genomineerden voor de publieksprijs Beste Winkelketen bekend. Opvallend zijn de verschuivingen in de verschillende top 5-lijstje ten opzichte van vorig jaar.

Consumenten konden op de website van de Beste Winkelketen hun favoriete winkelketens benoemen en beoordelen op negen aspecten. In totaal zijn een recordaantal van meer dan 750.000 beoordelingen verzameld over 266 winkelketens, verdeeld in 26 categorieën. Dit is een toename van ruim 28% ten opzichte van vorig jaar. Het gemiddeld rapportcijfer voor de totale retail komt dit jaar uit op een 7.34; een lichte stijging ten opzichte van 2010.

Verschuivingen

Per categorie zijn er 5 genomineerden. Opvallend is dat H&M in tegenstelling tot voorgaande jaren niet meer bij de favorieten hoor, behalve in de categorie  baby- en kindermode. Zowel bij damesmode, herenmode en ondermode is de Zweedse keten uit de top 5 verdrongen. In de mode zijn meer grote en betaalbare ketens zijn uit de top 5 van hun categorie verdwenen om plaats te maken van relatief nieuwe spelers, specialisten of concepten in het middenhoge prijssegment.

Genomineerden

In de categorie baby & kindermode is niet zoveel veranderd ten opzichte van vorig jaar: genomineerd zijn C&A, H&M, Hema, Prénatal en Zeeman. In damesmode bestaat de top 5 uit Duthler, Hema, M&S Mode, Miss Etam en Shoeby Fashion, die de plaats van H&M heeft ingenomen. De vijf genomineerde herenmodeketens zijn C&A, De Bijenkorf, Duthler, Jack & Jones en Score. De laatste twee hebben H&M en WE van het lijstje verdrongen. Lingerie & ondermode kent drie genomineerden: Hema, Hunkemöller en Livera, terwijl H&M en V&D van het genomineerdenlijstje zijn verdwenen. Bij de schoenenketens zien we House of Shoes, Manfield, Nelson, Schuurman Schoenen en Ziengs terug, terwijl Dolcis en Van Haren in tegenstelling tot vorig jaar de top 5 niet haalden. Bij de sportketens maken Bever Zwerfsport, Decathlon, Intersport, Runnersworld en Sport2000 kans op de categorieprijs. De eerste twee zijn nieuw ten opzichte van vorig jaar, toen Aktie Sport en Perry Sport nog in de top 5 stonden.  

Gala

Op 3 oktober 2011 worden de 26 categoriewinnaars bekendgemaakt tijdens het Excellence Event van de Stichting Retail Jaarprijs. Deze categoriewinnaars dingen vervolgens mee naar de hoofdprijs: de ING Retail Jaarprijs Publieksprijs Beste Winkelketen. Voor het bepalen van de uiteindelijke winnaar start vanaf 5 oktober 2011 een tweede stemronde, waarvoor consumenten hun top 5 kunnen samenstellen uit de lijst met de 26 categoriewinnaars. De winnaar wordt tijdens het ING Retail Jaarprijs Gala op 9 november 2011 in Studio 21 te Hilversum bekendgemaakt.