TOP

ING Economisch Bureau: ‘Detailhandel klem tot 2013’

De detailhandel non-food zit klem tussen dalende consumentenbestedingen en het opkomende onlinekanaal, waarschijnlijk tot 2013. Dat is de raming van ING Economisch Bureau in haar Kwartaalbericht Detailhandel non-food.

De detailhandel non-food hoeft voorlopig niet te rekenen op herstel. Ook komend jaar zullen de problemen aanhouden. Dat is de weinig rooskleurige conclusie in de analyse van ING Economisch Bureau op basis van cijfers van CBS, GfK, Thuiswinkel, CBW-Mitex, Cendris en Locatus.

Omzetmin
ING Economisch Bureau raamt de omzet over heel 2012 een omzetmin ten opzichte van 2011 van 3,2%. Dat is iets minder slecht dan de min van 3,6% die tot en met augustus 2012 werd genoteerd. Oorzaak: september en oktober 2012 zijn volgens voorlopige cijfers behoorlijk gunstig afgesloten. Toch verwacht ING over 2013 opnieuw een omzetkrimp, mogelijk tot 5%.

Onder het niveau van 2000
De omzetkrimp is al gaande sinds 2008. Bovendien is het in 2012 alweer een forse krimp, zodat het omzetniveau over heel 2012 waarschijnlijk onder dat van het jaar 2000 (!) uit gaat komen.

Veranderd bestedingspatroon
Oorzaken zijn legio: het onlinekanaal blijft voorlopig klanten wegtrekken uit de winkelstraten, terwijl de zwakke economie en de dalende koopkracht leiden tot krimpende bestedingen van de consument. ING constateert tegelijk een veranderd bestedingspatroon van de consument. In 2000 lag het aandeel van duurzame goederen (o.a. kleding, schoenen, interieur, witgoed) nog op 22% van zijn totale uitgaven; in 2010 was dat nog maar 17%. Het zijn de posten voeding, energie, vervoer en huisvesting die steeds meer opslokken van het huishoudbudget.

Radicale herstructurering
De detailhandel non-food heeft volgens ING Economisch Bureau een radicale winkelherstructurering nodig om de omzet weer te kunnen laten groeien.

Bekijk hier de volledige pdf Kwartaalbericht Detailhandel non-food van ING Economisch Bureau.

 ING – Tussen twee muren.