TOP

C&A verkozen tot ‘Future Shaper’ in productie duurzame kleding

Textile Exchange heeft C&A uitgeroepen tot 'Future Shaper 2012'. Daarmee behoort de modeketen tot een selecte groep van tien bedrijven wereldwijd die een onderscheiding ontvangt voor het hebben van een toekomstbepalende rol binnen de duurzame textielindustrie.

“Wij zijn heel blij dat we de titel ‘Future Shaper’ hebben gekregen”, zegt Phil Chamberlain, Head of Sustainable Business Development bij C&A. “Wat in 2004 begon als een biologisch-katoenproject is inmiddels uitgegroeid tot een integrale duurzaamheidsstrategie, die nu de hele productieketen van ons bedrijf beïnvloedt.”

In de verantwoording voor de toekenning van de onderscheiding prees Textile Exchange de initiatieven van C&A in de regio’s waar katoen wordt geteeld, bijvoorbeeld in India, en de nauwe samenwerking tussen het bedrijf en NGO’s. C&A Europa nam de afgelopen jaren een steeds hogere positie in op de ranglijst van retailers die kleding van duurzaam geproduceerde katoen verkopen. Als inkoper van biologisch katoen is C&A nu de nummer 2 van de wereld. ” Textile Exchange heeft het goed gezien: wij hechten er veel waarde aan ons voor de lange termijn hiervoor in te zetten”, aldus Chamberlain. “Alleen met een dergelijke langetermijnstrategie kunnen onze inspanningen voor de biologische katoenteelt leiden tot blijvende verbetering in de ecosystemen in de gebieden waar katoen geteeld wordt en in de leefomstandigheden van de boeren die er werken.”

Over C&A en duurzaamheid

C&A’s duurzaamheidstrategie is niet alleen gericht op actieve bescherming van het milieu door beperking van het eigen water- en energieverbruik. Het is van even groot belang om het gebruik van synthetische chemicaliën en pesticiden fors terug te dringen, aandacht te besteden aan het beperken van de hoeveelheid water die gebruikt wordt in de katoenteelt en de leefomstandigheden van de lokale arbeiders te verbeteren.

Over C&A en biokatoen

C&A heeft ongeveer 1.500 winkels in 20 Europese markten, waarvan 136 in Nederland. In het afgelopen boekjaar bedroeg de omzet in Europa ruim € 6,8 miljard. In dat jaar verkocht de modeketen ongeveer 32 miljoen stuks kleding van biokatoen. In het lopende boekjaar wil C&A dit aantal verdubbelen tot meer dan 60 miljoen stuks. Het is de bedoeling om in 2020 geen enkel kledingstuk van conventioneel geteelde katoen meer in de winkel te hebben. “De hele C&A-collectie moet dan of van biokatoen gemaakt zijn of van een andere vorm van duurzamer geteelde katoen”, zegt Phil Chamberlain. “Dat is niet alleen een onderdeel van onze duurzaamheidstrategie, het is ook wat onze klanten willen.”