TOP

Inflatie stijgt door prijsontwikkeling kleding

Door minder lage uitverkoopprijzen van kleding was de inflatie in juni 2014 0,9 procent. Dat is hoger dan in mei, aldus het CBS.

Waar de inflatie in mei nog daalde, was een lichte stijging zichtbaar in juni. De inflatie in juni bedroeg volgens het CBS 0,9 procent. De inflatie is echter een stuk lager dan juni vorig jaar, toen belastingmaatregelen de prijzen verhoogden. Sinds begin 2014 schommelt de inflatie rond de 1 procent. Dat lage niveau werd voor het laatste bereikt in 2010.

Kledingprijzen

Ieder jaar dalen de kledingprijzen in juni door de uitverkoop in winkels. Dit jaar waren de kortingen minder hoog, doordat er meer collectiewisselingen waren, de voorraden beter worden beheerd en er een actiever klantbeleid is. Kleding was gemiddeld 0,5 procent goedkoper dan in 2013, maar de prijsdaling op jaarbasis was kleiner dan in mei.

Vliegtickets en vakantie

Naast kleding nam de inflatie ook toe door de prijsontwikkeling van vliegtickets en vakanties. Rond Pinksterren liggen de prijzen hiervan altijd hoger. Dit jaar viel Pinksterren in juni. Vorig jaar viel het in mei.

Europa

Volgens de Europees geharmoniseerde consumptie-index (HICP) steeg de Nederlandse inflatie in juni naar 0,3 procent. Dat is lager dan het Europees gemiddelde van 0,5 procent. Het verschil is echter kleiner geworden. Een belangrijk verschil met de inflatie volgens de Nederlandse methode is dat de HICP geen rekening houdt met de kosten van de eigen woning. De HICP wordt gebruikt om de inflatie tussen de EU-landen met elkaar te kunnen vergelijken.