TOP

IN BEELD: DIT WAS DE SEPTEMBEREDITIE VAN MICAM 2020

Terugkijken: de Micam, van zondag 20 tot en met woensdag 23 september in de Fiera Milano, was een van de eerste internationale vakbeurzen sinds de corona-uitbraak die weer ‘gewoon’ doorging. Hoe zag de 90e editie van de schoenenbeurs eruit?

Terugkijken: de Micam, van zondag 20 tot en met woensdag 23 september in de Fiera Milano, was een van de eerste internationale vakbeurzen sinds de corona-uitbraak die weer ‘gewoon’ doorging. Hoe zag de 90e editie van de schoenenbeurs eruit?

De februari-editie van Micam was één van de laatste grote schoenenbeurzen die gehouden werd, voordat de coronacrisis de wereld tot stilstand bracht, en samen met Gallery Fashion & Shoes in Düsseldorf een van de eerste internationale beurzen die weer ‘gewoon’ doorgingen. Wat er in de tussentijd is gebeurd, was goed te zien op de soms bijna surrealistisch ogende beurs. Strenge controles bij de ingang. Brede, rustige paden waar bezoekers met mondkapjes op ruime afstand van elkaar lopen. Geen ferme handdruk of zoenen bij een begroeting.

Vijf beurzen

Van zondag 20 tot en met woensdag 23 september ging in Milaan de modebranche verder waar ze was gebleven. Vijf beurzen stonden op het programma: ’s werelds grootste schoenenbeurs Micam Milano, tassenbeurs Mipel, ‘The One Milano Special featured by Micam’ (prêt-à-porter vrouwenmode), A New Point Of View (een nieuw format van leer- en materialenbeurs Lineapelle) en Homi Fashion & Jewels (lifestyle). Het aantal exposanten was meer dan gehalveerd ten opzichte van de vorige editie; ongeveer 500 tegenover 1205. Volgens beursorganisator Assocalzaturifici werd er wel ingekocht, maar op een ‘bescheiden manier, passend bij de moeilijke omstandigheden van dit moment’.

Vooral Italiaanse aangelegenheid

Ruim 16.000 inkopers reisden naar Milaan af voor het evenement, waarvan driekwart afkomstig uit Italië. De resterende 25 procent kwam met name uit buurlanden als Zwitserland, Frankrijk en Duitsland. Om bezoekers van verder weg ook te kunnen bedienen, krijgt Micam de komende weken een online vervolg. “Applicaties, smart catalogues en een business portal moeten contact tussen exposanten en inkopers mogelijk maken zonder dat internationale restricties van invloed zijn”, stelt Assocalzaturifici in een persbericht.

Herstart van industrie

Ondanks de omstandigheden kijkt Micam-voorzitter Siro Badon tevreden terug op Micam #90. “Deze editie is gehouden op een historisch moment zonder precedent. De afgelopen week is zonder twijfel het moment geweest voor een relaunch van veel schoenenbedrijven. De pandemie heeft voor problemen gezorgd in onze productiesector, maar desondanks zien we de toekomst hoopvol tegemoet.”

Sprookjesthema

Micam #90 had als thema ‘Micam in Wonderland’. Het achterliggende idee is dat bezoekers zich er kunnen onderdompelen in een sprookjeswereld. Veel aandacht was er voor de lange, gedekte tafel, een verwijzing naar de Mad Tea Party uit het boek Alice in Wonderland. Hier staat de tijd stil op 6 uur waardoor de gasten gedoemd zijn tot in de eeuwigheid thee te drinken. Dat de klok op Micam in Wonderland op 5 uur stil staat, zullen we maar zien als een verwijzing naar de tijd dat alles nog normaal was.

Een impressie van Micam #90:

Credit beelden: Micam