TOP

Iconisch mode-item: de jumpsuit

Het jumpsuit zien we deze zomer opnieuw in de collecties. Een echt iconisch item met een lange geschiedenis. De naam zegt het al, maar wist je dat de jumpsuit eigenlijk was bedoeld om mee te parachutespringen?

De jumpsuit is in veel vrouwenmodecollecties een vaste waarde. Een basic die elk seizoen in andere kleuren of prints opduikt en vaak tot de bestverkochte artikelen mag worden gerekend. Niet zo gek: je bent in één keer klaar met aankleden en hoeft er alleen nog het juiste paar schoenen bij aan te trekken. Hoewel de jumpsuit, een uit één stuk bestaand kledingstuk met mouwen en broekspijpen, tegenwoordig een echt vrouwenmodeartikel is, wordt het in eerste instantie gedragen door mannen. In de Eerste Wereldoorlog zien we de jumpsuit voor het eerst: het pak moet parachutisten beschermen tegen kou en wind tijdens hun sprong uit het vliegtuig. Al snel wordt het item ook in gebruik genomen als werkkleding voor fabrieksarbeiders, piloten, automonteurs, schoonmakers en schilders. Deze wijdere functionele variant wordt overall genoemd, heeft praktische zakken en wordt meestal over de gewone kleding heen gedragen.

Beachpyjama’s

De Italiaanse kunstenaar Ernesto Michahelles, artiestennaam Thayaht, wordt gezien als de bedenker van de jumpsuit als mode-item. In 1919 maakt hij een pak aan één stuk, geïnspireerd door de pakken van parachutisten, en noemt het vanwege de T-vorm Tuta. In de jaren ’30 kleden ook vrouwen zich in de jumpsuit; in luchtige, wijde beachpyjama’s gaan ze naar het strand. Elsa Schiaparelli ontwerpt in deze periode high-fashion zijden jumpsuits. Katharine Hepburn draagt een dergelijke jumpsuit in 1937 in de film ‘Stage door’. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog verdwijnen de luxe zijden jumpsuits uit beeld, omdat vrouwen het mannenwerk overnemen en daarvoor een praktische overall aantrekken. Sportsweardesigner Vera Maxwell ontwerpt in deze periode zelfs jumpsuits voor vrouwen die in de fabrieken werken, Rosies genaamd. Op de iconische ‘You Can Do It!’ –poster zie je ‘Rosie the Riveter’, die symbool staat voor deze vrouwen, in een jumpsuit. De Britse premier Winston Churchill is in de Tweede Wereldoorlog een fervent drager van het ‘siren suit’, zoals de jumpsuit dan wordt genoemd. Het pak is bedoeld om snel aan te kunnen trekken over de (nacht)kleding wanneer mensen hun huis moeten ontvluchten tijdens luchtaanvallen.

Sterrensuit

Pas vanaf de jaren ’60 van de vorige eeuw komt de jumpsuit weer in de mode als de Franse ontwerper André Courrèges zijn Space Age-jumpsuits in Parijs showt. Ook ontwerpers Elsa Schiaparelli, Yves Saint-Laurent en Norma Kamali tonen de jumpsuit op de catwalk. De Palazzo-pyjama van ontwerper Irene Galitzine wordt een hit bij de jetset. First lady Jackie Kennedy Onassis en filmsterren Elizabeth Taylor en Audrey Hepburn zijn fan. In het discotijdperk van de jaren ’70 gaan de jumpsuits over de top en worden ze gedragen in leer, met glitters of in glimmend satijn. Artiesten als Elvis Presley, Freddie Mercury, Mick Jagger, David Bowie, Cher en Abba brengen het pak naar het podium. In de jaren ’80 worden de jumpsuits groter en opvallender. Vaak met schoudervullingen en een loose fit broek.

Onesie

Daarna gebeurt er een tijdje niets rond het item, maar eind jaren ’90 wordt de strakke jumpsuit (ook wel catsuit genoemd) razend populair. Artiesten als Madonna, Britney Spears, Christina Aguilera, Destiny’s Child en de Spice Girls dragen ze in hun clips en op het podium in denim, leer of satijn. In 2001 schittert Kylie Minoque in haar videoclip I just can’t get you out of my head’ in een nietsverhullende witte jumpsuit met splitten. Een andere afgeleide van de jumpsuit creëert rond 2010 een hype: de onesie, een loose fit jumpsuit van sweatstof of fleece. Bedoeld als loungewear of nachtmode, maar al snel populair als streetwear. Met als gevolg dat de jumpsuit in vrouwelijkere materialen zoals lyocell, cupro en modal, weer een revival beleeft. Verklaarbaar, want de jumpsuit staat bij vrijwel elk lichaamstype en is geschikt voor vele gelegenheden: werk, een feestje of vrije tijd. Daaraan dankt het pak zijn status van tijdloze klassieker.

Credit hoofdbeeld: Isabel Marant SS20, @Estrop