Hoe kun je het beste je kleding onderhouden?
Shoppen doen we allemaal graag. Onze garderobe is nooit ‘af’ of compleet. Je kunt altijd wel een paar mooie schoenen gebruiken en die mooie blouse lijkt ook echt onmisbaar als je er eenmaal een blik op hebt geworpen. Thuiskomen met een stel goed gevulde shopping bags is het heerlijkste gevoel dat er is. Maar, je wil natuurlijk ook goed voor je duur betaalde schatten zorgen! Hoe onderhoud je jouw kleding het beste en zorg je dat het allemaal zo lang mogelijk mooi blijft? Op de juiste manier wassen bijvoorbeeld. Dit hangt vooral af van het materiaal waar het van gemaakt is. Maar ook op de juiste manier, strijken, opbergen en bewaren. Wij vertellen je er meer over.
Opbergen
Of het nu gaat om accessoires, schoenen of kleren, het is van belang om ze op een goede manier op te bergen. Schoenen zet je in een speciale schoenenkast, of in speciale schoenenbakken in je garderobekast. Voor hogere laarzen bestaan er speciale laarzenspanners. De zorgen ervoor dat de schacht niet dubbelvouwt en lelijke plooien krijgt. Je kunt de laarzen dan mooi rechtop zetten of ophangen, want meestal zit er aan de spanners een haakje voor dat doel. Mooie riemen rol je op, niet te strak, en leg je naast elkaar in een la. Bh’s vouw je nooit dubbel, maar leg je met de cups op elkaar in de kast. Zo blijft de cup mooi in vorm. Rokken en jurken hang je op een hanger en T-shirts en truien vouw je op. Deze kun je op een stapel leggen, of rechtop naast elkaar zetten, wanneer je ze op een speciale manier vouwt. Overhemden kun je het beste strijken en opvouwen, waarna je ze in de kast legt. Voor overhemden bestaat er een handige strijkmethode, waardoor ze perfect kreukvrij worden. Aangezien deze meestal van katoen of een andere kreukgevoelige stof zijn gemaakt, kun je ze beter niet ophangen. Blouses van synthetisch materiaal zijn juist wel weer handiger om op hangers te doen. Tip: koop hangers met antislip, zodat ze niet van de hanger glijden.
Wassen
Kleding moet van tijd tot tijd gewassen worden. Bij sommige items, zoals blazers en vesten, kun je het wat langer rekken door het regelmatig buiten te luchten te hangen. Maar ook dan kom je er op een gegeven moment niet meer onder uit. Check altijd het waslabel om te zien of je een kledingstuk mag wassen en, zo ja, op welke temperatuur. Elk materiaal heeft bovendien een eigen voorkeursbehandeling:
Katoen
Katoen heel gemakkelijk te wassen. Het mag op wasprogramma’s met hogere temperaturen en centrifugetoerental, vaak zelfs op 90 graden. De meeste kleding is tegenwoordig echter gemaakt van een mengsel van katoen met viscose of polyester bijvoorbeeld. Katoenen T-shirts en blouses was je dus het best op maximaal 40 graden. Katoenen items was je het beste binnenstebuiten, zodat de kleuren en patronen niet vaal worden. Aangezien katoen snel kreukt, is het belangrijk om het meteen na het wassen op te hangen en glad te trekken. Katoen mag in de droogtrommel.
Viscose
Viscose is een veel gebruikt materiaal. Het is een kunstmatige vezel van cellulose, een natuurlijk materiaal (dus niet synthetisch). Vroeger heette het kunstzijde of rayon. Het neemt makkelijk vocht op, maar ziet er toch verfijnd uit. Kledingstukken van viscose was je het best op 30 graden. Laat de centrifuge niet te hard draaien, om kreuken te voorkomen. Viscose kan beter niet in de droogtrommel. Hang het direct na het wassen op en strijk het glad.
Zijde
Zijde was je het best met de hand. Het liefst gebruik je daarvoor een speciaal zijdewasmiddel. Het mag niet in de droger en hang het niet in de zon te drogen.
Linnen
Linnen oogt ruw, maar is kwetsbaar. De stof kreukt erg snel. Was het op 40 graden, niet heter, want het is krimpgevoelig. Gekleurd linnen heeft ook nogal eens de neiging af te geven. Was het daarom de eerst keer apart om te checken. Hang linnen kleding direct na het wassen op. Rek het daarbij een beetje op en strijk het glad.
Polyester
Polyester kledingstukken zijn licht en glad. De stof is gemaakt van een synthetische vezel, neemt bijna geen vocht op en kreukt nauwelijks. Het wordt wel snel statisch, dus kan het wel eens om je lichaam plakken. Wassen op 40 graden of lager.
Jeans
Hoewel jeans eigenlijk geen materiaal is, zetten we het toch in dit rijtje. Meestal is jeans van 100 procent katoen gemaakt, maar vaak is het ook een mix. Was je jeans hooguit op 30 graden en keer de items voor het wassen binnenstebuiten.
Wol
Wol wordt gemaakt van schapenvacht. Het is kwetsbaar en mag alleen op de hand worden gewassen. Laat het ook nooit lang inweken. Knijp na het wassen het kledingstuk uit; nooit wringen! Hang wollen items nooit op een kledinghanger te drogen. Het beste droog je het liggend op een rek. m
Leder
Leren kleding is lastig te wassen. Maar het kan wel; op een kort programma met koud water.
Kant
Kant is ook geen materiaalsoort, maar heeft ook een apart kopje. Kant is kwetsbaar, want het kan gemakkelijk beschadigen door een rits of haakjes. Items met kant stop je eerst in een waszakje voordat je het in de wasmachine doet.
Wasprogramma
Kies een wasprogramma dat optimaal schoonmaakt, maar past bij het wasgoed, zodat je het niet overbelast. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, check altijd het waslabel. Zo weet je snel welk wasprogramma je het beste kunt kiezen.
Wasmiddel
Kies een geschikt wasmiddel bij elke draaibeurt. Bonte was mag niet met een witwasmiddel worden gedraaid. Dat bevat namelijk bleekmiddel en zal de kleuren doen vervagen. Andersom mag wel. Draag je veel zwart? Dan is het de moeite waard om een speciaal wasmiddel voor zwarte was te gebruiken. Je kleren blijven dan langer mooi met een diepe, zwarte kleur.
Onderhoud
Sommige materialen hebben wat extra verzorging nodig. Nieuwe schoenen kun je veelal in sprayen met een speciaal middel, waardoor het vuil- en waterafstotend wordt. Leren schoenen moet je regelmatig even poetsen. Dan blijft het echt veel langer mooi. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor handtassen van echt leder.
Houd ook je garderobekast schoon
Ben jij zo iemand die de kast vaak open laat staan? Niet doen! Wanneer je de kast consequent sluit, wordt het veel minder stoffig. Wen jezelf eraan om steeds wanneer je iets uit de kast haalt, je hem direct weer dichtdoet. Heb je veel items gepast (voor een feestje bijvoorbeeld)? Hang en leg alles wat je toch niet aantrekt meteen weer terug op zijn plek. Zo houd je alles netjes en schoon. Plan minstens eens in het halfjaar een opruim- en schoonmaakbeurt voor je garderobekast. Zo houd je alles stofvrij en schoon. Je kunt je kleding checken op gebreken en deze eventueel (laten) herstellen. Met wollen kleding moet je ook altijd oppassen dat er geen motten in komen. Heb je veel wollen items? Leg dan mottenballen in de kast. Om alles lekker fris te houden, kun je ook lekkere geurzakjes of potpourri in de kast leggen.
Het kost misschien wat meer werk, maar je spulletjes blijven langer mooi wanneer je ze wat extra aandacht geeft. Een schone, mooi opgeruimde kast met goed onderhouden items geeft jou bovendien veel meer plezier!