TOP

Hoe gaat het met Yoek? [interview] *

Al bijna dertig jaar richt Yoek zich op kleding voor vrouwen met een maatje meer. Begin deze maand ging de webshop open voor de Nederlandse markt. Oprichter Joke Timmer vertelt over de groei van het merk.

Waar staat Yoek na 29 jaar?

Joke Timmer, oprichter van Yoek: “Ik ben ooit begonnen met een compacte collectie voor vrouwen met een grotere maat. Inmiddels werken we met drie collecties: Yoek, het feestelijke en chiquere Black Label en sinds kort het jongere en sportievere Miss Y. Al willen we hiermee geen jongere doelgroep aanboren. De achttienjarige is onze doelgroep niet, voor die consument is er al genoeg en goedkoop aanbod. Wij brengen met Miss Y een jongere look voor de bestaande klant, die kwaliteit gewend is. Zeker met een webshop is het van toegevoegde waarde om veel aan te kunnen bieden.”

Waarom nu pas een Nederlandse webshop?

“We zijn in 2011 begonnen met de webshop in het buitenland. Voornamelijk om daar consumenten te bereiken die geen verkooppunt in de buurt hebben. Sinds begin september leveren we met de webshop ook in Nederland. Want ook hier heeft niet iedereen een verkooppunt in de buurt. Bovendien is bij onze klanten meestal niet de volledige collectie te koop. We brengen drie collecties en dat vier keer per jaar, dat kan niet iedere winkelier inkopen. Maar die vraag is er wel vanuit de consument. Zij wil elke maand wat nieuws kunnen kopen.”

Yoek Black Label hw1516

Yoek Black Label

Groeit het aantal fysieke verkooppunten?

“In Nederland hebben we veertig professionele verkooppunten en daar willen we het bij houden. Er zijn niet zoveel grote maten winkels in Nederland en bij de echt goede winkels in dit segment liggen we al. Er is in dit segment veel amateurisme: goedkope winkels en merken die zich richten op spijkerbroeken en grote lappen. Yoek onderscheidt zich van de rest met mode en kwaliteit.”

Wordt Yoek ook verkocht via ‘gewone’ modezaken?

“Over het algemeen beginnen de reguliere modewinkels er niet aan om grote maten erbij te doen. Ze vinden het niet leuk genoeg. En als ze het wel doen kopen ze maar in tot maat 48 of hangen ze het weg in een hoekje. Maar dat werkt niet. De consument die de grote maten apart gepresenteerd wil hebben, gaat wel naar een speciaalzaak.”

Hoe gaat het over de grens?

“We hebben in totaal 300 verkooppunten over de hele wereld. In Duitsland gaat het erg goed, maar ook in Oostenrijk, België, Engeland en Frankrijk zien we groei. We groeien op dit moment nog in elk land. In Nederland verkopen we meer casual mode, in een land als Engeland verkoopt Black Label erg goed.”

Yoek Miss Y hw1516

Miss Y

En in de webshop?

“Online verkopen we vaker de grotere maten. Dan merk je dat er ook echt een groep vrouwen is die niet naar de fysieke winkel wil. We zien ook dat de grote maten consument bereid is geld uit te geven. Dankzij de webshop kunnen we mooiere en grotere collecties maken. Duurdere items die winkels niet durven in te kopen, verkopen we online juist heel goed, zoals een mooie lange kanten jas of een zijden blouse.”

Is dat geen concurrentie van de bestaande verkooppunten?

“We sturen consumenten het liefst naar de winkels, maar als ze geen verkooppunt in de buurt hebben of die winkel heeft iets niet ingekocht, dan is de webshop ideaal. We zien ook genoeg dat de consument zich op de site oriënteert en naar de winkel gaat om het te kopen. Dat zorgt ervoor dat winkeliers bepaalde items gaan nabestellen en sommigen draaien daardoor een enorme plus. In Duitsland zijn we als eerst online gegaan en daar noteerden we een plus van 15% op de nabestellingen van de winkeliers bij ons.”

Wat wil je met Yoek bereiken in de toekomst?

“Ik hoop dat we in alle landen alle mooie grote maten winkels veroveren. En dat onze klanten zelf ook meer online gaan verkopen. Dat gebeurt nu al wel, maar nog veel te weinig. Binnenkort beginnen we met een mediacampagne om consumenten bekender te maken met Yoek, met borden langs de wegen. We kleden ook televisiepersoonlijkheden aan in Nederland, Duitsland en Engeland en daar krijgen we hele goede respons op. Eigen winkels zitten absoluut niet in onze ambitie. Retailen is een heel ander vak. Ik geloof meer in online.”

Yoek brengt collecties in maat 38 tot en met maat 58. Naast hoofdlabel Yoek zijn er sinds 2012 het chiquere Black Label en sinds 2015 het jongere Miss Y loves Yoek.

Een sneak preview van de zomercollecties 2016, met van links naar rechts Yoek, Black Label en Miss Y:

Yoek zomer 2016Yoek Black Label zomer 2016Miss Y loves Yoek zomer 2016