TOP

Nieuwe directeur Inretail: ‘We willen nog dichterbij ondernemers komen’ *

De nieuwe algemeen directeur van Inretail Hanneke Verburg (53) heeft zich drie maanden na haar officiële aanstelling bij de branchevereniging gepresenteerd aan de vakpers. Met plannen: “We willen nog dichterbij ondernemers komen. Niet alleen door rapporten te maken, maar juist door ze tools te geven waar ze zelf ook mee aan de slag kunnen.”

 

Hanneke Verburg is sinds 1 juni 2015 de nieuwe algemeen directeur van brancheorganisatie Inretail in Zeist. Verburg – naar eigen zeggen krachtig in vernieuwen en leiding geven – heeft de eerste periode bij Inretail aangegrepen om de lokale, regionale en nationale markt te onderzoeken. Daarvoor bezocht ze ook veel en verschillende winkeliers. “Retailers hebben het moeilijk”, constateert ze. “Het imago is ook niet altijd positief, er moet veel in de sector gebeuren.”

 

Retailmodellen

 

Inretail werkt momenteel met onderzoeksbureau Q&A aan een rapport over succesvolle retailmodellen voor de toekomst. Verburg: “Dat gaat over zaken als collectie en voorraad, prijzen, big data, multichannel activiteiten en entertainment in de winkel. Wat moet de winkelier daarmee? Daar gaan we samen met de markt antwoorden op vinden en nieuwe toekomstbestendige modellen voor presenteren. Ondernemers die er nu al mee experimenteren spelen hierbij een belangrijke rol bij. Op 23 november tijdens een groot event presenteert Inretail de resultaten. “We gaan ondernemers uitdagen die modellen zelf ook toe te passen. Het blijft niet bij een rapport alleen. We gaan ook handvatten bieden waarmee je zelf in de winkel aan de slag kunt. Iedereen is daarom welkom op het event.”

 

Onderwijs verbeteren

 

Verburg wil zich met Inretail hard maken voor de winkeliers door met gemeenten en provincies visie en beleid te maken voor de toekomst van de retail. “Via onze betrokkenheid bij de Retailagenda zijn we daar al volop mee bezig.” Ook constateert zij dat het retailonderwijs op MBO-niveau nog veel beter kan. “De ontwikkelingen in de retail gaan heel snel en het onderwijsaanbod moet daarop blijven aansluiten. In de toekomst krijgen we te maken met een tekort aan gekwalificeerde medewerkers als we niet oppassen. Het vak van verkoopmedewerker verdient een upgrade qua inhoud en imago. Daarvoor moet je beginnen bij de basis, het onderwijs. Inhoudelijk moet de opleiding worden aangepast, want tegenwoordig moet een medewerker ook verstand hebben van de omnichannel benadering van de klant.”

 

Hoop gevestigd op jongeren 

 

De nieuwe algemeen directeur vestigt haar hoop op de jongeren als het gaat om ´nieuwe´ relevantie van de vereniging Inretail. “Dat klikt misschien raar, omdat het woord vereniging weinig emotie oproept bij jongeren. Maar ook zij staan open voor verbinding als een initiatief hen helpt doelen te realiseren. Tijdelijke connecties kunnen heel effectief zijn en zelfs structureel worden als je voortdurend relevant blijkt te zijn. Je aanpassen aan de veranderende wereld werkt enorm inspirerend. De vanzelfsprekendheid waarmee jonge ondernemer de transformatie van de retail vormgeven, zetten we in om ook andere retailers te stimuleren zich aan te passen aan de veranderende retail werkelijkheid. Overigens kan iemand van in de vijftig ook heel goed een jonge ondernemer zijn. De mentaliteit is doorslaggevend.”

 

Docent 

 

Inretail vertegenwoordigt ruim 16.000 winkels in de non-foodsectoren wonen, mode, schoenen en sport. Als algemeen directeur is Verburg eindverantwoordelijk voor de uitvoering van het verenigingsbeleid en van alle overige activiteiten die Inretail ontwikkelt. Ze volgde Jan Dirk van der Zee op, die deze job verruilde voor het directeurschap amateurvoetbal bij de KNVB.

Hanneke Verburg startte haar carrière als docent Engels aan het ondernemerscollege Overbosch, en bekleedde daarna diverse management functies in het onderwijs. Vervolgens startte ze een bedrijf in ict en na zes jaar ondernemerschap trad ze in 2005 in dienst bij pr- en marketingbureau Winkelman en Van Hessen om een nieuwe evenemententak op te zetten. Daar is ze van 2010 tot 2015 directeur geweest.