TOP

Hans Ubbink stopt per 1 januari 2015

Modeontwerper Hans Ubbink stopt per 1 januari 2015 met zijn huidige activiteiten. Dit maakte hij op 1 april bekend tijdens een persontbijt.

“Nee, het is geen 1 april-grap,” verzekert Hans Ubbink na de bekendmaking van zijn schokkende boodschap. Toch is het wel het laatste nieuws dat aanwezige pers en stylisten verwachten tijdens een speciaal persontbijt in zijn indrukwekkende showroom in Amsterdam. Terwijl de uitnodiging leek te doelen op de lancering van Ubbink’s eerste parfums, AM en PM, plus een presentatie van de nieuwe zomercollectie, heeft Ubbink minder goed nieuws in petto.

Niet failliet

“In de huidige markt zien wij te weinig herstel om de huidige activiteiten vol te houden. Daarom hebben we met pijn in ons hart, maar met opgeheven hoofd, besloten per 1 januari 2015 te stoppen.” De huidige klanten in Nederland, zo’n 68 winkels, krijgen de aankomende zomer- en wintercollectie nog gewoon uitgeleverd. Ook worden zij deze week per brief op de hoogte gesteld van het nieuws. “We zijn niet failliet,” benadrukt Ubbink. “Ik trek alleen liever nu de stekker eruit, dan te wachten totdat het echt niet meer gaat.”

Toekomst ligt open

Een belangrijke reden voor het besluit is het grote aantal faillissementen van de afgelopen tijd. Ubbink: “De afgelopen zes maanden zijn meer van mijn klanten failliet gegaan dan in de 13 jaar daarvoor. Ga maar na wat dat voor ons als merk betekent.” Wat Ubbink betreft is het staken van de activiteiten niet het einde van zijn merk. “Alles ligt open, maar jullie zijn nog niet van mij af,” lacht de immer optimistische ondernemer.

Later deze week een uitgebreider interview met de ontwerper die de afgelopen 22 jaar een toonaangevende rol in de Nederlandse mannenmode heeft gespeeld.