TOP

Halsduk by Esmee breidt collectie uit

Vrouwenmodelabel Halsduk by Esmee breidt uit met een knitwear collectie en een duurzame denimcollectie. Textilia sprak met oprichtster Esmee Markhorst over deze nieuwe items

Waarom deze uitbreiding?

“Drie jaar geleden ben ik gestart met mijn label, en ik stortte me destijds helemaal op sjaals. Maar ik wilde meer doen met fijn gebreid merinowol en mijn producten wat betreft materialen naar een hoger niveau tillen. Toen ik in december op de beurs Meesterlijk Amsterdam stond wilde ik mezelf nog zichtbaarder maken, daarom had ik van de zijde sjaals uit de Halsduk Silk collectie een kimono gemaakt. Dat viel zo in de smaak bij bezoekers dat ik me erin ben gaan verdiepen.”

Hoe duurzaam is de collectie?

“Denim vond ik een mooi materiaal voor de nieuwe stukken die ik in gedachten had. Duurzaamheid vind ik een belangrijk element in mijn kleding en tijdens mijn zoektocht naar een goed product kwam ik bij de duurzame weverij Enschede Textielstad terecht. Daar weven ze fantastische stoffen, en via hen kwam ik bij de recycled denim en het organische katoen uit dat ik nu gebruik voor de kimonojasjes en jurken in mijn collectie. De merinovesten en sjaals worden in Nederland zero waste gebreid van extra fijne merinowol.”

Hoe ziet de nieuwe collectie eruit?

“De denimcollectie bestaat uit drie basisjasjes: eentje is gemaakt van visgraatstof. Deze stof is geweven van recycled katoen en biologisch katoen, gecombineerd met wol en viscose. De andere twee jasjes zijn gemaakt van recycled katoen en organisch katoen. De basiskleur is denimblauw, maar we kunnen de jasjes in verschillende kleuren laten maken. Van dezelfde stof heb ik deze jasjes ook in het lang, die zijn te dragen als jas of als jurk, op een broek of over een jurk heen.”

Hoe zie je de toekomst voor Halsduk by Esmee?

“In België werken we samen met een agentschap waarmee we boetieks benaderen, in Nederland zoek ik as we speak naar een agentschap en verkooppunten. Ik zou graag bij een winkel als Pauw liggen. Naast high end merken zoals Fabiana Filippi of Maxmara komt mijn kleding goed tot z’n recht, zowel qua prijzen als de kwaliteit van de materialen. Duurzaamheid blijft voor mij belangrijk en ik wil zeker doorgaan op deze manier. Mijn collecties ontstaan heel natuurlijk en er zijn al ideeën voor blouses, maar ik wil nu eerst zien hoe de kimono’s aanslaan.”