TOP

Grootste daling faillissementen in afgelopen twee jaar

In de maand mei is het aantal faillissementen met maar liefst 33 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand in 2013. Het is volgens Faillissmentsdossier.nl de grootste daling in een maand in de afgelopen twee jaar.

Terwijl in mei 2013 nog 1.231 bedrijven failliet gingen, daalde het aantal faillissementen in mei 2014 tot 829. Dat blijkt uit cijfers van Faillissementsdossier.nl. Dankzij de voorzichtig aantrekkende economie en het herstel van het consumentenvertrouwen is dit de grootste daling in twee jaar.

Branches

Over de eerste vijf maanden van 2014 daalde het aantal faillissementen met ruim 20 procent tot 4.588. In vrijwel alle sectoren gingen minder bedrijven en instellingen  failliet, waaronder ook de modebranche. Het aantal winkels dat in januari tot en met mei 2014 failliet ging nam substantieel af. Het aantal failliete kledingwinkels daalde met ruim een derde. Vooral textielsupermarkten doen het goed, en zien zelfs hun omzet toenemen. Dameskledingwinkels kampen nog steeds met dalende verkopen.

Lees ook: Consumenten kopen minder stuks.

Provincies

Op provinciaal niveau nam het aantal faillissementen in de eerste vijf maanden dit jaar het sterkste af in Zeeland en in Friesland. Ook de winkelhuurprijzen namen in Friesland af. Volgens ING nam het aantal starters in Friesland dit jaar juist toe. Een gunstig klimaat voor ondernemers dus?

Starters, huurprijs en leegstand

In Noord-Holland en Zuid-Holland beginnen steeds minder starters met hun bedrijf. Hier zijn de huurprijzen relatief het hoogst. Veel onderzoekers noemen hoge huurprijzen vaak als veroorzaker van leegstand. In Amsterdam is de leegstand echter relatief laag.

Schoenenketen Cinderella en Esprit Helmond gingen helaas wel failliet.