TOP

Groei Europese winkelcentra op dieptepunt

In 2009 werd de sterkste daling in oplevering van nieuwe winkelcentrumruimte in bijna 15 jaar geregistreerd. Er werd ongeveer 7,4 miljoen vierkante meter winkelcentrumruimte opgeleverd, een daling van 19% ten opzichte van 2008.

Dit stelt vastgoedadviseur Cushman & Wakefield in het nieuwe rapport European Shopping Centre Development. De ontwikkelingssnelheid van nieuwe winkelcentra in Europa nam in 2009 behoorlijk af en zal zich waarschijnlijk niet eerder herstellen dan op zijn vroegst in 2012. In 2010 zal circa 6,1 miljoen vierkante meter toegevoegd worden.

Verwacht wordt dat de oplevering van winkelcentrumvloeroppervlakte in 2011 met ongeveer 5 miljoen vierkante meter het laagste niveau in zeven jaar zal bereiken. Dit is een daling van 46% ten opzichte van het recordcijfer van 9,3 miljoen vierkante meter in 2008. 

Nederland
Ondanks de crisis is er in 2009 in Nederland circa 380.000 m² aan winkelcentrumvloeroppervlakte geopend, dit cijfer ligt boven het tienjarig gemiddelde. Het hoge aantal nieuwe winkelcentrummeters kan echter bijna in z´n geheel worden toegeschreven aan de opening van een kleine groep grootschalige winkelcentra, zoals het Wisselplein in Lelystad.

Europa
Rusland is met 2,5 miljoen vierkante meter te openen winkelcentrumruimte weer terug op de eerste plaats op de Europese landenranglijst. In 2009 verloor dit land haar positie aan Turkije. Roemenië was een van de grootste dalers, van de zevende naar de tiende plaats. Dit werd veroorzaakt doordat een groot aantal ontwikkelingen werd uitgesteld.

De grootste Europese winkelcentrumontwikkeling (186.500 m2) is het in 2011 te openen Stratford City in Londen van ontwikkelaar Westfield, gelegen naast het 2012 Olympische Park. In West-Europa, werd in Italië, Frankrijk en Spanje het grootste aantal vierkante meters opgeleverd in 2009. 

Alexander Colpaert, Retail Researcher bij Cushman & Wakefield Londen zegt: “Hoewel het gezien de onzekere marktomstandigheden moeilijk is om de opleveringscijfers na 2011 te voorspellen, is het duidelijk dat veel zal afhangen van het tempo van het economisch herstel in Europa en de mate waarin beleggers en financiers bereid zijn om risico te nemen.”