TOP

Europeaan webwinkelt vooral in eigen land

Volgens een rapport van de EU-commissaris van consumentenzaken blijven consumenten voorzichtig met kopen via buitenlandse websites. Het aandeel online aankopen in het buitenland is nog klein en groeit maar langzaam.

Volgens het onderzoek van de EU-commissie Consumentenzaken deed 29% van de Europeanen in 2009 in het buitenland (maar wel binnen de EU) een aankoop. In 2008 was dit nog 25%. Hieronder vallen alle aankopen die consumenten in het buitenland doen, online of bijvoorbeeld op vakantie.

Ook online doen Europeanen steeds meer aankopen via buitenlandse webshops, maar dit aandeel groeit niet zo hard als wat er bij nationale webshops wordt besteld. Via internet deed 34% van de Europeanen in 2009 een aankoop via internet in eigen land (in 2008 was dit 28%). Maar slechts 8% van de Europeanen deed vorig jaar online aankopen over de grens, vergeleken met 6% in 2008. Nederlanders blijken relatief vaker (12%) over de grens online te shoppen dan andere Europeanen.

Om de interne markt te stimuleren wil Brussel een harmonisering van de consumentenrechten bij e-commerce. Nu zijn er bijvoorbeeld nog steeds webwinkels die niet in het buitenland leveren.