TOP

GFK: modebestedingen augustus +2%

In augustus 2011 zijn de bestedingen aan mode in Nederland licht gegroeid (+2%) ten opzichte van dezelfde maand in 2010. Dit komt vooral door een stijging van het gemiddeld besteed bedrag, want het aantal gekochte stuks is licht gedaald (-3%). Dat blijkt uit de cijfers van GFK.

Augustus was vooral positief voor de zelfstandige modezaken. Na een paar slechte maanden zijn de bestedingen hier in augustus 2011 met 7% gestegen volgens de cijfers van GFK. Dit komt door een even grote stijging van het aantal gekochte stuks. Het gemiddeld besteed bedrag bleef stabiel. De bestedingen bij de overige aankoopkanalen bleven in augustus stabiel (+1%). Het aantal gekochte stuks is licht gedaald (-3%), terwijl het gemiddeld besteed bedrag is gestegen.

Kwartaalcijfers

De goede maand augustus kon het resultaat in het kwartaal juni t/m augustus 2011 echter niet goedmaken. De kledinguitgaven daalden in deze periode met 4%. Het aantal gekochte stuks is gedaald, terwijl het gemiddeld besteed bedrag gestegen is.

Het segment kindermode laat in deze periode als enige segment een stijging zien in bestedingen (+5%). Er werden minder, maar wel duurdere stuks gekocht. De bestedingen in het segment mannenmode bleven stabiel (-1%), terwijl de bestedingen aan vrouwenmode zijn gedaald (-6%). Ook de bestedingen aan bodyfashion zijn flink gedaald (-7%). In alle segmenten is het gemiddeld besteed bedrag overigens wél gestegen.