TOP

Geen extra maatregelen na Black Friday, omzet modebranche loopt drastisch terug en recordaantal betalingen met iDeal

Ondanks de drukte van het afgelopen Black Friday weekend worden er geen maatregelen getroffen voor winkels, de omzet voor de kleding- en schoenenretailer loopt drastisch terug en Inretail roept op om TVL toegankelijk te maken voor getroffen branches. Dit en meer in het nieuwsoverzicht van 30 november.

Omzet loopt terug voor modebranche

Na een kleine opleving in de voorafgaande maanden liep de omzet van mode- en schoenenretailers in oktober weer terug. Dat blijkt uit de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Schoenenwinkels en modewinkels hadden respectievelijk 17% en 18,9% minder omzet. In geen enkele maand van 2020 hebben beide sectoren tot dusver een verkoopplus geboekt. Vooral fysieke kleding- en schoenenverkopers in onder meer de binnensteden hebben zwaar te lijden onder de coronacrisis. Voor andere sectoren gingen de zaken beter: de detailhandel heeft in oktober 7,1% meer omgezet dan in oktober 201. Het verkoopvolume lag 4,7% hoger en zowel de foodsector als de non-foodsector realiseerden een hogere omzet, vooral winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren zagen een omzetstijging. De online verkoop stijgt dankzij de pandemie bovendien enorm. De online omzet lag volgens het CBS in oktober 48,1% hoger dan in oktober 2019. Bedrijven met alleen een webshop groeiden minder hard groeien dan webshops die gekoppeld zijn aan een stenen winkel. De stijgende cijfers van oktober sluiten aan bij de verkopen in de voorgaande maanden. Voor de totale detailhandel was er in het derde kwartaal een omzetplus van 9,2% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In oktober ging het om een stijging van 7,1%.

Geen extra maatregelen voor winkels na Black Friday-drukte

Afgelopen vrijdag en het weekend rondom de internationale uitverkoopperiode Black Friday was het in Rotterdam, Eindhoven en Dordrecht zo druk dat de winkels eerder werden gesloten. In onder meer Amsterdam en Maastricht werd opgeroepen om niet meer naar de binnenstad te komen. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb zei afgelopen zondag dat de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad hadden gevraagd om Black Friday te verbieden. Het kabinet vond dat niet nodig, zo vertelde hij. Het kabinet meldde dat zo’n verzoek nooit is gedaan. Het zou juridisch lastig zijn en de burgemeesters hebben genoeg bevoegdheden om in te grijpen. Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad zei zondag ook dat zo’n verzoek niet is gedaan, zo meldt Retailtrends. Hij vindt het bovendien niet nodig dat landelijk wordt besloten tot het eerder sluiten van winkels. Ook in het afschaffen van koopzondagen ziet hij niets. “Dat zou onrecht doen aan alle steden en dorpen waar het redelijk onder controle was”, vertelt hij tegen dagblad De Gelderlander. Het Red Team, een groep onafhankelijke deskundigen, pleit er juist voor om niet-essentiële winkels te sluiten. Ook zou er een avondklok moeten komen. De ‘kwakkellockdown’ leidt volgens hen niet tot de gewenste daling van het aantal besmettingen.

Recordaantal betalingen met iDeal

Uit cijfers van Betaalvereniging Nederland blijkt dat e-commerce tijdens Black Friday vijf dagen op rij het record verbroken heeft met het aantal betalingen via iDeal. Aan de kassa werd echter dertien procent minder gepind, zo meldt Retailtrends. Op Black Friday zelf werden dit jaar ruim 1,8 miljoen transacties gedaan via iDeal, waar dat er vorig jaar nog bijna 1,3 miljoen waren. Afgelopen vrijdag werden er gemiddeld zo’n 35 transacties per seconde gedaan. Ook de omzet lag hoger, met 134 miljoen in 2020 tegen 106 miljoen vorig jaar. Opvallend is ook dat gemiddeld in de dagen naar Black Friday toe al veel extra iDeal-transacties plaatsvonden. Het aantal pintransacties bij de kassa lag dertien procent lager. Dit had waarschijnlijk te maken met de maatregelen rondom het coronavirus. In de dagen rondom Black Friday werd echter ook in de winkels een half miljard euro aan omzet gedraaid. In totaal werden er tijdens het koopjesfestijn achttienduizend transacties gedaan.

Inretail: maak TVL toegankelijk voor getroffen branches

Inretail pleit voor een betere beschikbaarheid van coronaregelingen voor gedupeerde ondernemers, zo meldt de branche-organisatie naar aanleiding van de gekelderde omzet die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendmaakte. De omzetval was voor kledingwinkels afgelopen oktober 18,9% en voor schoenenwinkels 17%. Inretail haalt uit haar eigen omzetmonitor bij fysieke schoenenwinkels een nog grotere omzetval van 26%. Inretail roept op om de Tegemoetkoming Vaste Lasten of TVL-regeling beter toegankelijk te maken. Nu wordt de hele retailsector, inclusief supermarkten, gelijk getrokken. Door branchecodes voor schoenen en kledingwinkels toe te voegen is dit volgens Inretail op te lossen. Paul te Grotenhuis van Inretail: “Nu geldt maximaal 15% tegemoetkoming in vaste lasten voor de sector detailhandel, maar mode en schoenenwinkels hebben met veel hogere vaste lasten te maken, namelijk 25% en 26%. Dit blijkt uit objectieve CBS-statistieken. Ondernemers in de winkelstraten worstelen om te overleven en verdienen een realistischer tegemoetkoming in hun vaste lasten.” Gespecialiseerde wintersportzaken worstelen ook met hun omzetten nu het wintersportseizoen in duigen valt. De impact van seizoensinvloeden moet bij de TVL-berekening en ook bij de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) veel zwaarder gaan meewegen. Door omzetten te middelen over een heel jaar, demp je de omzetpieken uit de decembermaand in de berekening en dat benadeelt de ondernemer enorm, aldus de branche-organisatie.

Beeld: Renate-Zoutberg