TOP

Geen doorstart voor failliete modeketen Lake Side

Het is over en uit voor Lake Side. Er komt geen doorstart voor de modeketen, ondanks twee biedingen. Dat blijkt uit het faillissementsverslag dat de curator heeft opgemaakt. In het verslag staat ook wat de oorzaak is voor het faillissement en wat de gevolgen voor de franchisers zijn.

Modeketen Lake Side gaat definitief op de fles. Dat meldt de curator in het faillissementsverslag (pdf) dat op 23 maart is gepubliceerd. Het is niet gelukt een koper te vinden voor de modeketen die op 21 februari failliet werd verklaard. Er waren in eerste instantie negen geïnteresseerde partijen, maar slechts twee hebben een bod gedaan op Lake Side. Vervolgens hebben allebei de bieders zich teruggetrokken. Daarmee ging de hoop op een doorstart in rook op.

Oorzaak faillissement

De curator beschrijft dat de oorzaak met name ligt in het feit dat de bezoekersaantallen sinds de management buy-out in 2016 terugliepen, waardoor er minder omzet binnenkwam. Daardoor werd het steeds moeilijker de betalingen te voldoen en de kredietlimiet bij huisbank ABN Amro omlaag te brengen. 

De bank had aanvankelijk een krediet verstrekt van 1 miljoen euro, met de bedoeling dit krediet binnen twee jaar af te bouwen tot 500.000 euro. De omzet van Lake Side over boekjaar 2017 was echter dusdanig teruggelopen dat verlaging van het krediet niet haalbaar was.

Het vertrouwen van leveranciers en personeel nam af, aldus de curator, en de liquiditeitsprognose over het boekjaar 2018 was zodanig dat Lake Side over onvoldoende cash zou beschikken om betalingsregelingen te kunnen (blijven) nakomen. Er moest geïnvesteerd worden om verder te kunnen met het bedrijf.

Dat geld was er niet en dus heeft de leiding van Lake Side in samenspraak met ABN Amro besloten uitstel van betaling aan te vragen, wat op 16 februari 2018 gebeurde. De aangestelde bewindvoerder zag echter geen vooruitzicht op verbetering van de financiën en heeft het faillissement aangevraagd.

Bij Lake Side zelf werkten 84 mensen. Voor hen is ontslag aangevraagd.

Franchisers: geen vertrouwen meer

Het faillissement van Lake Side heeft grote gevolgen voor de franchisenemers, aldus het verslag. De curator gaf de voorkeur om ook de franchisewinkels open te houden en de situatie vooralsnog zoveel mogelijk bij het oude te laten, ‘met dien verstande dat de franchisenemers geen franchisefees en managementfees meer hoefden te voldoen.

Maar na de uitspraak bleek dat de franchisenemers onvoldoende vertrouwen hadden in Lake Side en niet aan een doorstart wilde meewerken. Uiteindelijk hebben 6 franchisenemers aangegeven per direct te zullen stoppen. Vier franchisenemers hebben aangegeven zelfstandig verder te gaan. 

Afwikkeling

De winkels die nu nog open zijn blijven ook open, in principe tot 1 juni 2018. Tot die datum zijn nieuwe verzekeringen aangevraagd. De activiteiten worden – met toestemming van de rechter-commissaris – tot nader order voortgezet. De verkoop verloopt goed. De omzet is gedurende de voortzettingsperiode zelfs gestegen ten opzichte van de periode voor de uitspraak van de surseances van betaling, aldus de curator. Bij publicatie van het faillissementsverslag zijn de winkels in Veldhoven, Tilburg (Reeshof), Hoogezand, Groningen, Den Haag, Rijen, Zwolle en Cuijk nog geopend.

De webshop is gesloten. Er werd (te) weinig omzet werd gerealiseerd om de kosten voor het in de lucht houden van de webshop op. Verder wilde de curator problemen met eventuele retouren voorkomen.

Lake Side: van begin tot eind

Lake Side is in Leek, Friesland opgericht in 1977 onder de merknaam Snuffel. In de jaren ’90 werden de Lake Side-winkels geïntroduceerd als aanvulling op de Snuffel-winkels. Via meerdere overnames is het bedrijf in 2005 eigendom geworden van de Van Deursen Retail Groep – bekend van Shoeby -, dat de keten toen van Euretco kocht. In 2006 zijn alle winkels van Lake Side omgebouwd naar de Lake Side-formule.

In 2009 bestond het Lake Side concern uit 53 kledingwinkels, waarvan 27 franchisewinkels. In 2011 heeft investeringsmaatschappij Bencis Capital het bedrijf overgenomen van de Van Deursen Retail Groep. In 2013 heeft de Van Deursen Retail Groep het bedrijf weer teruggekocht van Bencis.

Op 31 december 2015 heeft een management buy-out plaatsgevonden door het huidig management, Hans den Arend en Daniëlle Horsten. Op dat moment was het aantal winkels reeds teruggebracht tot 34 winkels, waarvan 21 eigen winkels en 13 franchisewinkels.

 

Textilia Cover T11 2017Nieuwsgierig geworden naar een abonnement? Sluit nu een Textilia Totaal Jaarabonnement af en ontvang 12 keer per jaar het blad met interviews, achtergronden en marktcijfers uit de modebranche, plus onbeperkt toegang tot alle artikelen op onze website. Ook ontvang je twee keer per jaar de kleurkaarten, speciaal voor onze abonnees samengesteld door onze trendwatchers, en krijg je korting op evenementen als de Trenddag.

Heb je geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden.

bestellen-icoon