TOP

FNV wil beursgang voor de Bijenkorf en V&D

FNV Bondgenoten wil een beursgang voor de modeketens V&D, de Bijenkorf, Hünkemoller en M&S. Dit vanwege het besluit van Maxeda om de winkels te verkopen.

Met de beursgang hoopt FNV alle arbeidsplaatsen binnen deze modeketens te kunnen behouden. Vakbondsbestuurder Henk van der Ploeg vertelt aan De Telegraaf: “Een koper wil bij een verkoop een meerwaarde en dat betekent vrijwel altijd een verlies aan arbeidsplaatsen. Als het bedrijf in handen komt van een groot aantal eigenaren dan draaien de winkels gewoon door en is er geen sprake van samenvoegingen en een verlies aan banen.”

Slechte arbeidsvoorwaarden
In 2004 werd VendexKBB voor €1,3 miljard verkocht en kreeg het de naam Maxeda. Van der Ploeg vindt dat werknemers de dupe zijn geworden van deze overname. Hij vertelt dat hij schrok van de slechte arbeidsvoorwaarden toen hij in 2008 vakbondsman werd. “Nieuwe werknemers kregen minder loon, de werkdruk werd opgevoerd en de flexibiliteit werd tot het maximum doorgevoerd. De schade door de bezuinigingen is zo groot dat zelfs de directies van de Bijenkorf en V&D nu toegeven dat het tekort aan het personeel meer schade aanricht aan de omzet, dan dat de bezuinigingen opleveren,” vindt Van der Ploeg.

Strategische opties
Maxeda overweegt alle strategische opties voor de onderdelen. Ketens kunnen verkocht worden, maar het bedrijf overweegt ook om alleen bepaalde onderdelen te verkopen. De doe-het-zelf-ketens die ook onder het bedrijf vallen, houdt Maxeda nog aan.

In het gebroken boekjaar 2008/2009 had Maxeda een omzet van €3,16 miljard en een bedrijfsresultaat van €223 miljoen. De modetak van het bedrijf zorgde voor een opbrengst van €1,75 miljard.