TOP

FNG Group ook in Nederland failliet

Nadat eerder deze week de FNG Group in België failliet werd verklaard, valt nu ook het doek voor de Nederlandse tak van het moederbedrijf van Miss Etam, Expresso, Claudia Sträter, Steps en Promiss.

Het eerder aangevraagde uitstel van betaling is vandaag op 7 augustus in een faillissement voor FNG Nederland. De winkels van de failliete ketens blijven voorlopig open en het loon van de werknemers wordt doorbetaald door het UWV, zo laat het bedrijf weten. In de coulissen wordt gewerkt aan een mogelijke doorstart waarbij oud-eigenaar Dieter Penninckx opnieuw interesse zou hebben getoond.

Te snel, te veel

Uiteraard wijt het bedrijf de slechte cijfers aan de effecten van corona, maar dat het al jaren niet goed gaat bij de FNG Group is al tijden duidelijk. Het rommelde aan de top en de financiële verslaglegging was een ramp. Teveel overnames in een te korte tijd en ondoorzichtige deals zouden het bedrijf vol hebben gehangen met chaos en schulden, die niet terug konden worden verdiend in de onder druk staande modebranche. In vier jaar tijd werden maar liefst vier overnames gedaan in Nederland: In 2012 werd Claudia Sträter overgenomen, een jaar later Expresso. In 2014 werden Superstar en Steps toegevoegd aan het portfolio. De laatste overname was Miss Etam in 2016.

Ongunstig lot

In januari van dit jaar kondigde FNG aan het merendeel van de vestigingen van Steps en alle winkels van Promiss in het voorjaar te sluiten om zich te gaan focussen op online verkoop van die merken via kanalen als Wehkamp en Zalando. De keten Superstar ging in 2016 al ten onder. Enkele filialen van deze keten gingen verder als Friday, een nieuwe retailformule van de FNG Group. Maar ook Friday heeft het niet gered; al na enkele maanden werd de handdoek in de ring gegooid wegens tegenvallende resultaten. Hetzelfde ongunstige lot lijkt nu de resterende formules Expresso, Miss Etam en Claudia Sträter beschoren.

Foto: Steps [credit] Renate Zoutberg