TOP

Europarlement wil standaard kledingmaten

Een ruime meerderheid van een commissie van het Europese Parlement heeft zich vandaag uitgesproken voor de Europese standaardmaten voor kleding. Zo kan er eindelijk een einde gemaakt worden aan de verwarring bij consumenten.

VVD-Europarlementarier Toine Manders, die het voortouw had bij de behandeling van het onderwerp, verwacht dat het voltallige Europarlement er in mei ook mee akkoord gaat. Het zal nog wel twee jaar duren voor EU-regels voor standaardmaten kunnen worden ingevoerd. Volgens Manders moet de Europese Commissie eerst nog bestuderen of het plan haalbaar is.

Het Europese bedrijfsleven drong al eerder aan op standaardmaten, omdat het makkelijker is om te produceren voor de Europese markt. Voor consumenten zorgt de verschillende ‘matentelling’ vooral voor verwarring. Veel klanten zouden zich vergissen in het buitenland, omdat een maat in Italië bijvoorbeeld kleiner uitvalt dan diezelfde maat van Franse kleding. Kleding uit Amerika of Engeland heeft weer een ander soort ‘matentelling’.