TOP

Esprit opent nieuwe showroom, winkeliers terughoudend over limiet contante betalingen en Primark viert gouden jubileum


Esprit heeft het hoofdkantoor in Amstelveen verruild voor een showroom voor Noord-Europa in Houthaven Amsterdam. De Belgische retailer Scoopstore opent een winkel in Eindhoven en winkeliers zijn niet enthousiast over de plannen van de regering voor een verbod op contante betalingen boven de drieduizend euro. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van dinsdag 2 juli 2019.

Esprit is verhuisd naar Houthaven Amsterdam (hoofdfoto)

De showroom van Esprit voor Noord-Europa is verhuisd naar Houthaven Amsterdam. Het bedrijf is te vinden aan de Moermanskade 409, vlakbij de hoofdkantoren van modebedrijven als Barts, Goosecraft, Toms, Hugo Boss en Tommy Hilfiger. Het hoofdkantoor van Esprit was jarenlang gevestigd in een groot eigen pand lang de A9 in Amstelveen, dat de afgelopen jaren steeds leger kwam te staan. De verhuizing naar Amsterdam is onderdeel van de reorganisatie van de wholesaletak van het bedrijf en moet zorgen voor een flinke kostenbesparing na een aantal moeilijke omzetjaren. In Duitsland werden vijf kantoren samengevoegd tot één hoofdkantoor. De nieuwe locatie in Amsterdam wordt geen hoofdkantoor genoemd, maar fungeert als ‘wholesale hub’ voor Noord-Europa. Martin Hallander is sinds januari 2019 Head of Wholesale van Esprit in deze regio.   

Esprit Showroom Amsterdamphotographer MHofmansJune 191 Esprit Showroom Amsterdamphotographer MHofmansJune 1913

Meer succes met winkel op bedrijventerrein

Mariëlle van den Donk verhuisde haar kledingwinkel van de winkelstraat naar een kantoorpand op een bedrijventerrein in Almere. “De beste beslissing die ik kon nemen.”, zegt ze in een interview met De Ondernemer. Haar omzet is ruim vier keer zo hoog dan op de vorige locatie. Ze begon haar duurzame conceptstore Ditha Bonita aan de rand van de stad en verhuisde na twee jaar naar het stadscentrum van Almere. “De huur was ontzettend hoog en je was bijna verplicht om zeven dagen per week open te zijn. Dat brak me op. Ik dacht alleen nog maar aan omzet.’’ Bovendien kwamen er vooral kijkers in de winkel. Toen het huurcontract afliep, verhuisde ze naar de huidige locatie: een kantoorpand met twee keer zo veel ruimte op bedrijventerrein De Binderij in Almere. Ze betaalt een veel lagere huurprijs en ervaart meer vrijheid. De winkel is van woensdag tot vrijdag open van 11 tot 17 uur en op zaterdag van 11 tot 14 uur. Daarnaast runt ze haar webshop, waar het ooit allemaal mee begon. “Ik ben helemaal opnieuw begonnen met mijn webshop. Met succes, want de omzet is verachtvoudigd. Ook de winkel draait beter, zodat de hele omzet nu vier of vijf keer zo groot is als voorheen. Dan gaat het niet om tonnen, maar ik lig in ieder geval niet meer wakker van de huur en of ik wel genoeg verdien.’’

Belgische retailer waagt sprong naar Eindhoven

Het Belgische winkelconcept Scoopstore opent dit najaar zijn eerste winkel in Nederland. Het filiaal wordt gevestigd op de Nieuwe Emmasingel in Eindhoven. Dat meldt Retailtrends. Het Belgische merk heeft al winkels in Antwerpen, Mechelen en Gent. Scoopstore verkoopt onder meer kleding, verzorgingsproducten, sieraden en woonaccessoires van opkomende merken en designers. Het doel van Scoopstore is om labels te helpen hun merk uit te bouwen en te laten groeien. Zij kunnen winkelmeters bij het winkelconcept huren voor zes of twaalf maanden, maar er ook voor kiezen hun producten alleen online te verkopen.

Winkeliers niet enthousiast over limiet contante betalingen

Winkeliers reageren terughoudend op de plannen van de regering voor een verbod op contante betalingen boven de drieduizend euro om witwassen tegen te gaan. Dat meldt Retailtrends. Geschat wordt dat jaarlijks voor een bedrag van zo’n zestien miljard euro in Nederland wordt witgewassen. Naast maatregelen voor banken en het verbod op contante betalingen boven de drieduizend euro, wil het kabinet het bankbiljet van vijfhonderd euro als wettig betaalmiddel in de eurozone afschaffen. Winkeliers reageren terughoudend op de plannen. Zo vragen zij zich af hoe de regering de regels wil handhaven. Zo zou er nu al een grote achterstand zijn bij de controle van transacties boven de tienduizend euro. Daarnaast stellen winkeliers dat de regels geen nut hebben wanneer zij niet op heel Europa betrekking hebben.

Primark viert gouden jubileum

Primark bestaat 50 jaar. Op 1 juli 1969 opende de eerste winkel van Penneys (de Ierse alias voor Primark) in Mary Street in Dublin. Tegenwoordig heeft het bedrijf 372 winkels in 12 landen, meer dan 75.000 werknemers en ruim 15 miljoen vierkante meter aan winkelruimte. Penneys opereert buiten Ierland als Primark. Het bedrijf opende haar eerste winkel in het Verenigd Koninkrijk in 1973 en startte de expansie naar Europa in 2006. Deze begon in Spanje, gevolgd door Nederland, Portugal, Duitsland, België, Oostenrijk, Frankrijk, de VS en Italië. Afgelopen december vierde Primark 10 jaar in Nederland, waar het ondertussen 20 winkels heeft. De twintigste winkel werd in mei geopend in Utrecht en is de tweede grootste winkel van Nederland. Vorige maand opende Primark daarbij haar eerste winkel in Slovenië; deze opening kenmerkt de twaalfde markt waar Primark in opereert. In april opende het bedrijf haar grootste winkel in Birmingham, met 5 verdiepingen, een schoonheidssalon, kapperszaak en drie eetgelegenheden, waaronder het Primark Disney Café.

Iris van Herpen showt hypnotiserende collectie

Op 1 juli presenteerde Iris van Herpen haar nieuwste collectie Hypnosis tijdens de Haute Couture week, in het Parijse Élysée Montmartre. Inspiratie vond ze in de hypnotiserende sculpturen van de Amerikaanse kunstenaar Anthony Howe. Als een van de belangrijkste stukken van de collectie komt de finale ‘Infinity’ jurk tot leven door een fijn uitgebalanceerd mechanisme. Een skelet samengesteld uit spiralen van aluminium, roestvrij staal en lagers, draaiend rond hun eigen centrum,  is delicaat over geborduurd met lagen van veren. De ‘Hypnosis’ collectie bestaat in totaal uit 19 lucide silhouetten, die elk in meerdere lagen om het lichaam zijn gedrapeerd.

Iris van Herpen couture 2019 (1)

Iris van Herpen couture 2019 (2)