TOP

Engelse modeketens lijden onder recessie

In Engeland wordt voor 2009 de ergste werkeloosheid sinds een generatie verwacht. Bekende namen in het Engelse winkelbeeld zijn als eerste aan de beurt, analyseert Times Online.

De Engelse werkeloosheid is nu sneller aan het stijgen dan tijdens de recessie in 1990, stelt Times Online. Het warenhuis Marks & Spencer schrapt 1230 banen in de verkoop, zo werd gisteren bekendgemaakt. De kerstomzet daalde er 8,5% ten opzichte van 2007. Het Engelse warenhuis sneed vorig jaar al in de investeringen om de drie miljard pond schuld te reduceren.

Ook bij Debenhams en Next worden historisch slechte kerstresultaten verwacht. De modeketens Principles, Oasis, Karen Millen en Warehouse, alle van Mosaic, werden flink onder handen genomen door Deloitte. De herstructurering ten spijt staan 500 banen op de tocht wanneer er geen nieuwe investeerder wordt gevonden. De Engelse kindermodeketen Adams (die een kleine tien jaar geleden zijn laatste winkel in Nederland sloot) vroeg voor de kerst uitstel van betaling. Daar verloren eerder 800 werknemers hun baan, nadat 111 winkels werden gesloten. Door de sluiting van Woolworth zitten 27000 mensen zonder werk. Sieradenketen Accessorize heeft zijn leveranciers 5% korting gevraagd. 

Niet alleen de modebranche staat in Engeland op zijn grondvesten te schudden, ook autofabrikant Jaguar Land Rover heeft het moeilijk. Gisteren werd ten slotte bekend dat serviesfabrikant Wedgwood in ernstige moeilijkheden verkeert, waardoor 2000 banen onzeker zijn.

Bron: Times Online