TOP

Elke dag acht nieuwe webwinkeliers erbij

Afgelopen jaar schreven gemiddeld acht verkopers op afstand zich elke dag in bij de Kamer van Koophandel. Zó overleven zij het eerste jaar.

Op 1 januari 2014 stonden bij de Kamer van Koophandel 28.851 bedrijven ingeschreven in de categorie ‘detailhandel via postorder en internet’. Dat zijn er ruim 3.000 meer dan op 1 januari 2013. Deze groep wordt ook wel aangeduid als verkopers op afstand. Winkeliers die niet voornamelijk online verkopen, staan veelal niet ingeschreven als verkoper op afstand. Daarom zien deze cijfers alleen op de zogeheten pure players.

Verkopers op afstand

Het aantal verkopers op afstand – dus detailhandel via postorder en internet – groeide in 2013 totaal met 3.202 bedrijven. Begin 2011, alweer drie jaar geleden, stonden er nog maar 20.200 bedrijven als verkoper op afstand ingeschreven bij de KvK. De afgelopen jaren kwamen er dus ruim drieduizend webwinkeliers bij. Dat is gemiddeld meer dan acht per dag.

9.415 starters

Het daadwerkelijke aantal verkopers dat startte met een bedrijf in verkoop op afstand lag zelfs op 9.415. Uit de uiteindelijke toename van het totaal aantal verkopers op afstand blijkt echter dat duizenden ondernemers hun activiteiten in 2013 weer hebben gestaakt. Bij de KvK zijn daarvan 69 faillissementen bekend.

Overleven als verkoper

Dat veel mensen tegenwoordig een webwinkel beginnen zegt niet dat dit een kip met gouden eieren is. Zo’n 59 procent van de webwinkels die als pure player starten gaat in de eerste vier jaar failliet. Dit percentage ligt hoger dan in de rest van de detailhandel.

Crosschannel

De crosschannelretailer heeft vooralsnog de beste overlevingskansen. De consument schakelt bij het shoppen steeds meer tussen offline en online, waardoor winkeliers fysieke en virtuele elementen zullen moeten combineren. Dit doen veel winkeliers nog te weinig. Lees hier hoe je je voorbereidt op crossschannelretail.

Wet koop op afstand

Door de Europese Richtlijn Consumentenrecht krijgen we dit jaar een nieuwe Wet koop op afstand. Webwinkeliers moeten uiterlijk in juni 2014 aan deze nieuwe wet voldoen. Zo moeten webwinkeliers voortaan de tekst ‘bestelling met betalingsverplichting’ op de betaalknop op hun webshop vermelden. Ontbreekt deze melding, dan kan de koper de koop vernietigen. Er gelden per 1 januari 2014 ook een Reclamecode Social Media en een Gedragscode Promotionele Kansspelen.

Lees ook deze zeven feiten over webwinkels.