TOP

E-commerce Europa groeit langzaam

Schoenen uit een Engelse webshop of een jurk uit Spanje: consumenten zijn nog terughoudend in het online shoppen over de grens. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Europese Unie.

Van de EU-burgers kocht 9% in 2010 iets online in een andere lidstaat, ten opzichte van 8% in 2009. Het totaal aantal webshoppers in de Europese Unie nam in een jaar tijd toe van 37% naar 40%.

50 miljoen webshoppers in 2020
Als het aan Neelie Kroes, eurocommisaris verantwoordelijk voor de digitale agenda, ligt gaat dit aantal de komende jaren flink omhoog. Vorig jaar gaf zij aan naar 50 miljoen cross border webshoppers te streven in 2020. Dit is 20% van het totaal aantal internetgebruikers. Volgens de EU is het bevorderen van cross border webwinkelen van belang voor het stimuleren van de digitale economie.

Angst voor fraude
De terughoudend van consumenten om online over de grens te shoppen, heeft grotendeels te maken met de angst voor fraude. Uit het onderzoek van de EU blijkt dat 62% van de consumenten bang is voor fraude of oplichting, 59% niet goed weet wat te doen als problemen optreden en 49% problemen verwacht bij de bezorging. Hierbij gaat het wel om mensen die nog nooit online hebben geshopt. Consumenten die hier wel ervaring mee hebben, zijn een stuk minder angstig. Zo geeft 34% van de ervaren shoppers aan bang te zijn om opgelicht te worden.

Retailers terughoudend
Een opvallende uitkomst uit het onderzoek is dat retailers een groter obstakel vormen bij het stimuleren van cross border e-commerce dan consumenten. Het aantal retailers dan over de grens levert daalde in 2010 naar 22%, terwijl dit in 2009 nog 25% was. Om de doelstellingen te halen, wil de EU de komende jaren gaan werken aan betere voorlichting en duidelijkere grensoverschrijnende richtlijnen.