TOP

Drie modewinkels op Rotterdam Centraal moeten nu al sluiten

Drie modewinkels op Rotterdam Centraal moeten nu al de deuren sluiten. De Nederlandse Spoorwegen gaf de winkels een twee jarige proefperiode maar die wordt na amper vijf maanden al stopgezet.

Na amper vijf maanden open te zijn, sluiten drie modewinkels al de deuren op Rotterdam Centraal. Desigual is al vertrokken, Shoeby sluit over drie weken en Hunkemöller zal er vanaf eind september niet meer zijn. De modewinkels op Rotterdam Centraal maken deel uit van een tweejarige proefperiode – waarbij de NS de franchisenemer is – om het succes van modeketens op stations te testen. Als het bedrijf succesvol is, mogen er ook winkels op andere stations geopend worden. Maar Desigual, Shoeby en Hunkemöller zijn volgens de Nederlandse Spoorwegen niet winstgevend genoeg waardoor ze nu al moeten sluiten. “Dat hoort bij ondernemerschap”, laat woordvoerster van NS Stations Inge Rijgersberg aan het Algemeen Dagblad weten. “Je denkt dat iets werkt en probeert het uit. Als het niet blijkt te werken, als de omzet niet stijgt, moet je de knoop doorhakken. Dan heeft het geen zin om een proef uit te zitten.” Welke winkels er op de lege plekken komen is nog niet bekend. Externe huurders mogen zich melden alleen ligt de huurprijs redelijk hoog. Voor de winkel van Hunkemöller moet alleen al een huurprijs van 130.000 euro per jaar worden betaald.

Ontevreden modewinkels
De winkels die nu al moeten sluiten zijn niet bepaald blij met de beslissing van de NS. “De proef duurt veel te kort”, laat de filiaalmanager van Hunkemöller aan het Algemeen Dagblad weten. “Iedere ondernemer weet dat het langer dan twee jaar duurt om een zaak te laten draaien. Het station is pas net klaar, het ziet er pas een paar maanden fatsoenlijk uit. De omzet steeg net.” Ook de werknemers van Shoeby zijn niet blij met de hoe de Nederlandse Spoorwegen de sluiting afwikkelt. “Officieel zijn wij in dienst van NS. We krijgen daarom alternatief werk aangeboden. Ik kan aan de slag bij snackbar Smullers, in een hele andere stad. Patat bakken is toch niet vergelijkbaar met mode verkopen?”