TOP

Inretail: hulp voor nonfood-retail blijft nodig, Hunkemöller wil omzetgerelateerde huur en Pitti Uomo komt te laat

Inretail laat in een eerste reactie op de persconferentie weten dat hulp van de overheid en andere partijen voor de non-food retail nodig zal blijven. Verder: Hunkemöller wil vanwege gekelderde omzet veel minder huur betalen, een groot mannenmodemerk zegt deelname aan Pitti Uomo af en een brede coalitie vraagt steun voor kledingarbeiders tijdens Fashion Revolution Week. Je leest het in het nieuwsoverzicht van 22 april.

Inretail: hulp voor nonfood-retail blijft nodig

Inretail laat in een eerste reactie op de persconferentie weten dat hulp van de overheid en andere partijen voor de non-food retail nodig zal blijven, zolang beperkingen gelden. Zeker nu de overheid oproept tot ‘winkel liever niet’, aldus de brancheorganisatie. Volgens Inretail zou de overheid meer werk kunnen maken van het stimuleren de economie door uit te dragen dat veilig winkelen mag en dat protocollen daarvoor werken. De economie wordt door de maatregelen keihard geraakt en moet wel blijven draaien, laat Inretail weten.

“Het is positief dat de intelligente lockdown werkt als wapen tegen verspreiding van het coronavirus. Voor winkelondernemers is het belangrijk dat consumenten veilig kunnen blijven kopen.” Iretail benadrukt dat er ‘liefst 400.000 mensen werken in de non-food retail’. “Ondernemen in de 1,5 meter economie is een enorme uitdaging. Retailers zetten alles op alles voor binding en tevreden klanten. Via sociale media, shoppen op afspraak en lokale samenwerkingssites tonen ondernemers hun creativiteit.”

Hunkemöller wil vanwege gekelderde omzet veel minder huur betalen

Lingerieketen Hunkemöller heeft zijn omzet de afgelopen weken met 78 procent zien instorten door de coronacrisis, en kondigt eenzijdig een omzetgerelateerde huur aan. Dat meldt Het Financieele Dagblad, die citeert uit een brief van financieel directeur Michael Hitchcock aan de pandeigenaren. Daarin zegt hij onder meer dat hij alles in het werk stelt om de toekomst van Hunkemöller veilig te stellen, waaronder de banen van de 7100 medewerkers, waarvan er 1600 in Nederland werken. “We hebben deze ruimte nodig terwijl we met onze banken onderhandelen over ruimere kredietfaciliteit.”

LEES OOK: HUUR BETALEN TIJDENS DE CORONACRISIS: ‘WE MOETEN DE PIJN VERDELEN’

Brunello Cucinelli zegt deelname aan Pitti Uomo af: ‘het is is zinloos’

Het mannenmodemerk Brunello Cucinelli de deelname aan de modebeurs Pitti Uomo afgezegd, meldt TextiliWirtschaft. De beurs zou oorspronkelijk in juni plaatsvinden, maar is door de coronacrisis uitgesteld tot begin september. “Zinloos”, zegt Brunello Cucinelli. Met het luxe modemerk blijft een van de grootste exposanten weg. Ook andere bekende merken zoals Lardini uiten hun scepsis. De kritiek is dat de beurs te laat is voor het order- en productieproces.

Luigi Lardini, creatief directeur van de kledingfabrikant Lardini , zegt tegenover Italiaanse media: “We kunnen niet wachten op Pitti in september. Het is te laat, de goederen moeten op 15 december worden afgeleverd.” Lardini presenteert en verkoopt daarom de lente 2021-collectie, die kleiner zal zijn, met behulp van digitale technologieën. Ook Pitti Uomo-organisator Pitti Immagine steekt veel energie in het digitale platform Pitti Connect, waarop labels en kopers ideeën kunnen uitwisselen.

Brede coalitie vraagt steun voor kledingarbeiders tijdens Fashion Revolution Week

Een coalitie van tien organisaties die werken aan betere arbeidsomstandigheden voor kledingarbeiders, roept kledingmerken en overheden op tot actie tegen de vernietigende impact van de Covid-19-pandemie in kledingfabrieken. De experts op het gebied van arbeidsrechten werden het dinsdag eens over een gezamenlijke visie op sociale zekerheid en verantwoord ondernemerschap tijdens deze crisis. In de gezamenlijke verklaring uiten de organisaties, zoals Solidaridad, Convenant Duurzame Kleding en Textiel en de Fair Wear Foundation, hun diepe bezorgdheid over de gezondheid en het welzijn van miljoenen kledingarbeiders en hun families. Veel fabrieksarbeiders zijn hun baan verloren. Zonder financiële buffer en sociaal vangnet hebben ze grote moeite om zichzelf en hun gezin te onderhouden.

CBS: Grootste daling consumentenvertrouwen ooit

‘Door de coronacrisis is in april het vertrouwen van consumenten enorm verslechterd. Dat meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen daalt van -2 in maart naar -22 in april. Dat is de grootste daling ooit, maar niet de laagste stand ooit. Zowel het oordeel over het economisch klimaat als de koopbereidheid zijn fors verslechterd. Met -22 ligt het consumentenvertrouwen in april ver onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-5). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41).