TOP

Dit is de reactie Mitch uit Gouda op de beoordeling van de mystery shopper

Voor Textilia beoordeelt een onafhankelijke mystery shopper zelfstandige winkels op een aantal vaste punten. Mitch in Gouda kreeg in oktober 2018 een bezoek. Wat is de reactie van de retailer op de bevindingen?

Mitch kreeg als eindoordeel een 6 van onze mystery shopper. De vrouwenmodewinkel kreeg ruime voldoendes voor het assortiment en de service, maar de mystery shopper was minder te spreken over het interieur en gaf op dit punt een 4,5. “De kracht van Mitch ligt overduidelijk in alle inspanningen die door de mensen zelf worden gedaan. De winkel en de etalages zien er goed verzorgd uit. De collecties zijn up-to-date en de service is ook in orde. Dit alles geeft Mitch een vriendelijke uitstraling”, aldus Mysteryplus, het bureau dat de mystery shopbezoekjes voor Textilia uitvoert.

Concept updaten

“De grootste struikelblokken zijn de verouderde uitstraling van het pand en de gedateerde inrichting”, vervolgt de mystery shopper. “De totale impressie van het concept is hierdoor achterhaald en alleen mensen die de winkel wellicht al decennialang kennen, voelen zich er vertrouwd. Voor potentiële klanten heeft de winkel geen overtuigende eigentijdse aantrekkingskracht en om de trendy concurrentie het hoofd te bieden doet Mitch er goed aan het concept te updaten.”

Winkelpresentatie 1

Vriendelijke medewerkster

Aad Smit, eigenaar van Mitch in Gouda, reageert: “We zijn blij om te horen dat de winkel en etalages er verzorgd uitzien. En ook dat de service en de collectie up to date en dik in orde zijn. Dat er op de betreffende vrijdagochtend massaal mensen in de winkel aan het shoppen zijn en de medewerkers heen en weer lopen voor de klanten zegt volgens mij genoeg. Als ik het verhaal goed lees, heeft de mystery shopper echt de tijd genomen en heeft onze vriendelijke medewerkster haar in het oog gehouden en geholpen waar ze kon. Maar als het druk is kunnen wij niet iedereen een aparte medewerkster geven, omdat nu eenmaal iedereen aandacht verdient.”

Monumentaal pand

“In tegenstelling tot de mystery shopper vinden wij dat we zeker wel in de hectiek van het centrum zitten met grote retailers aan beide kanten. Wij zijn trots op ons gemeentelijke monumentale pand, maar dat houdt ook in dat alles in oorsprong behouden moeten worden. Daar horen dus een laag plafond en inloopetalages bij. We hebben nog een keer geprobeerd een kleine lichtreclame van veertig centimeter aan de gevel te hangen, maar we hadden geen schijn van kans bij de gemeente. Dat is wel jammer. Ik kan me er wel in vinden dat het concept aanpassing nodig heeft en daar wordt ook aan gewerkt.”

Winkelpresentatie 7

Spiegels buiten de paskamers

“De mystery shopper vindt de paskamers klein, maar onze visie is dat ze met een formaat van één meter juist breed zijn. Er is bewust gekozen voor een simpele inrichting om de klant uit de paskamer te krijgen. Wij hebben buiten de paskamers meerdere grote spiegels van twee bij twee meter geplaatst. De klant kan hier van alle kanten bekijken of de mogelijk aankoop goed staat, met advies van onze medewerkers.”

Rust in de vakken

“Wij vinden het brede assortiment juist een sterk punt. Dat het misschien vol en druk oogt, komt doordat prints momenteel in de mode zijn en het lastig is om dan rust te krijgen in de vakken. Aan vakken op kleur is geen beginnen aan. We presenteren de collectie bewust op merk met daarbij items op een pop als suggestie, omdat zoveel mensen geen keuze kunnen maken. Die 6 als eindcijfer vinden wij wel wat magertjes als de winkel helemaal vol met klanten staat, de medewerkster top is en collectie up to date.”

Mitch werd op vijf punten beoordeeld door Mysteryplus. Het volledige verslag van het mysterybezoek aan Mitch lees je in Textilia 1, die op 11 januari 2019 verschijnt.