TOP

Directeur Moam beschuldigd van seksueel misbruik, By-bar opent winkel in Gent, Bijenkorf opent deuren

Martijn N., directeur van Stichting Moam, is beschuldigd van seksueel misbruik. Vrouwenmodemerk By-bar heeft nu ook een winkel in Gent en bij de Bijenkorf kan nu ook worden gewinkeld op afspraak. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 15 maart.

Directeur Moam beschuldigd van seksueel misbruik

Modeondernemer Martijn N. (32) is door het Amsterdamse culturele platform Stichting Moam waar hij directeur van is, op non-actief gesteld, omdat hij door 28 mannen wordt beschuldigd van gewelddadig en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit een gezamenlijke publicatie van Het Parool en NRC die hiervoor onder anderen 146 betrokkenen spraken, getuigenverklaringen en documenten verzamelden, zoals Facebook- en Whats­Appgesprekken, foto’s en een politie­rapport. N. maakte tijdens zijn studie aan Amsterdam Fashion Institute naam in de modewereld door jong talent te koppelen aan bekende ontwerpers als Viktor & Rolf en Frans Molenaar. Aanvankelijk beschuldigden twintig mannen hem van verkrachting, geweld, aanranding en drogering. Na de publicatie van vorige week, meldden zich nog 8 mannen. De beschuldigingen gaan over gewelddadige en onveilige seks, tot en met aanranding en verkrachting, in sommige gevallen na drogering. Het betreft een periode van tien jaar, beginnend in 2010. In tien gevallen ging het om minderjarige slachtoffers, vertellen de betrokkenen.

By-bar opent winkel in Gent

Vrouwenmodemerk By-bar heeft een winkel geopend in Gent in samenwerking met de Belgische agent, Fresh agency. Dat meldt het merk in een persbericht. Het is de tweede monobrandstore. De eerste winkel van By-bar werd in 2019 geopend in het centrum van Maastricht. By-bar is een Nederlands kleding- en accessoirelabel voor vrouwen en meiden en is in 2008 is opgericht door Barbara Brenninkmeijer. Aanvankelijk verkocht het merk alleen oorbellen, maar inmiddels is het uitgegroeid tot een merk met een totaalcollectie bestaande uit kleding, sieraden en tassen. Het snelgroeiende merk won twee keer een FD Gazellen Award, in 2018 en 2019. Het merk wordt onder meer verkocht in de Nederland, België en Duitsland. [Artikel gaat door onder de foto’s]

Ook Bijenkorf open voor winkelen op afspraak

De warenhuizen van de Bijenkorf gaan deze week open voor winkelen op afspraak. Dat meldt het concern in een persbericht. Nu het vanaf 16 maart is toegestaan om meer mensen toe te laten voor winkelen op afspraak, biedt het warenhuis geïnteresseerden de mogelijkheid een afspraak te maken om drie kwartier te winkelen. Tijdens de laatste persconferentie van 8 maart maakte demissionair premier Mark Rutte bekend dat winkels met een groter vloeroppervlak dan 50 vierkante meter mogen met ingang van morgen één persoon per 25 vierkante meter mag toelaten, met een maximum van 50 mensen tegelijk.

Nieuwe investeerder voor mannenmodemerk Benvenuto

Mannenmodemerk Benvenuto heeft een nieuwe investeerder gevonden waardoor het voortbestaan van het merk veilig is gesteld. Dat meldt brand director Markus Kamsteeg in een persbericht. Het voormalige moederbedrijf Leithäuser Groep vroeg op 17 april faillissement aan voor het merk bij de rechtbank. Benvenuto vond daarop een investeerder, maar die trok zich in oktober 2020 terug. Nu er een nieuwe partij is gevonden, meldt Kamsteeg dat het de Nos-assortimenten kan aanvullen en dat er nieuwe, creatieve input zal worden ontwikkeld. “Ook voor het najaar plannen we innovatieve capsules en ontwikkelen we uiteraard de collectie voor zomer 2022, die begin juli in de showrooms en hopelijk ook op een van de komende beurzen zijn te zien.” Wie de nieuwe investeerder is, is niet bekend gemaakt.

Inretail lanceert retail stemwijzer

Brancheorganisatie Inretail heeft voor ondernemers in de mode- en schoenenbranche een stemwijzer gelanceerd die moet helpen bij het maken van een keuze voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021. In een overzicht heeft Inretail per thema aangegeven of partijen er aandacht aan hebben besteed en in hoe dat wordt beoordeeld door de brancheorganisatie. Daar hebben ze waarderingen aan gehangen, van ‘zeer positief’ tot ‘negatief’. Vanaf vandaag tot en met woensdag kunnen Nederlanders hun stem uitbrengen. In totaal doen er 37 partijen mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. De VVD is nog steeds favoriet bij ondernemers, maakte opinieblad Forum vorige week bekend. 23 Procent heeft de voorkeur voor een coalitie tussen VVD, CDA en D66.