TOP

Designer Dennis Diem overleden, miljardenboete voor Alibaba en Bomont naar Den Bosch

Inretail is ‘zwaar teleurgesteld’ dat heropening van de winkels zeker nog een week langer op zich laat wachten. Verder: modeontwerper Dennis Diem is op 42-jarige leeftijd overleden, Cast Iron en PME Legend openen brandstores in Mall of the Netherlands en Bomont trekt naar Den Bosch. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van maandag 12 april.

Modeontwerper Dennis Diem (42) overleden

Dennis Diem is op 42-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt zangeres Berget Lewis maandagmiddag aan televisieprogramma Shownieuws. De doodsoorzaak is niet bekend gemaakt. De ontwerper is geboren in Amsterdam, maar groeide op in de Verenigde Staten. Op zijn 22ste kwam hij weer terug naar Nederland waar hij aan de modeacademie van Marja van Riel studeerde in Rotterdam. Diem showde zijn stukken meerdere malen op Amsterdam Fashion Week waarbij zijn liefde voor ambachtelijke methodes en korsetten centraal stond. Hij ontwierp jurken voor bekende vrouwen als Victoria Koblenko en Georgina Verbaan. Ook maakte hij de outfits voor The Ladies of Soul: Glennis Grace, Berget Lewis, Edsilia Rombley, Candy Dulfer en Trijntje Oosterhuis. De laatste jaren verlegde hij zijn aandacht van mode naar kunst.

Update: de familie van Diem heeft op woensdag 13 april in een reactie op zijn overlijden laten weten: “Op zondag 11 april nam onze allerliefste Dennis afscheid van het leven. Waar hij was, was liefde, warmte en schoonheid. Tijdens zijn leven in Amsterdam werd hij omringd door een liefhebbende familie en dierbare vrienden. Dennis laat zijn innig geliefde ouders Eugénie en John, zijn broertje John-John, vriend Bram, Joost en hond Brammetje achter. We begrijpen dat er vragen zijn, maar vragen deze voor later te bewaren. Voor nu hebben we rust en tijd nodig om het verlies te verwerken.”

Inretail ‘zwaar teleurgesteld’ over uitstel heropening winkels

Vorige week werden retailers blij gemaakt met de aankondiging dat volgens bronnen rond het kabinet de winkels op 21 april weer open mochten. Maar gisteren lekte uit dat de heropening zeker nog een week langer op zich laat wachten, omdat de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames nog te hoog zijn. Woordvoer Paul te Grotenhuis laat namens Inretail weten zwaar teleurgesteld te zijn over het uitstel. “We hoopten er echt op, want de retail was een van de eerste groepen die aan de beurt waren als er versoepelingen zouden komen”, zegt hij tegen Textilia. “Het is verschrikkelijk zuur dat winkels nu nog langer dicht moeten blijven. Zeker als je weet dat er verlies wordt geleden en meer dan de helft van de ondernemers inmiddels spaargeld gebruikt om te overleven. En dat terwijl winkels geen besmettingsbron voor corona blijken te zijn.” Inretail zet nu in op heropening per 28 april. “En als de cijfers dalen, misschien zelfs toch al eerder. Het eindpunt is in zicht, maar de vraag is wanneer. We hebben contact met het ministerie van Economische Zaken en gaan ervoor knokken.”

Miljardenboete voor Alibaba

De Chinese overheid heeft onlinegigant Alibaba een boete van 18,2 miljard yuan (ofwel 2,3 miljard euro) opgelegd wegens monopoliepraktijken en het misbruiken van zijn machtspositie. Zo zouden retailers die via de platforms van Alibaba willen verkopen, geen zaken mogen doen met andere webwinkels. Dat meldt de NOS op basis van berichtgeving van Chinese staatsmedia. Naast de boete moet de techreus zijn handelspraktijken grondig herzien. Zo moet Alibaba maatregelen nemen om eerlijke concurrentie te waarborgen, de rechten van consumenten te respecteren en bedrijven die verkopen via de eigen platforms beschermen. Daartoe moet het bedrijf de komende drie jaar rapporteren aan een toezichthouder.

Cast Iron en PME Legend naar Mall of the Netherlands

Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam verwelkomt twee nieuwe namen. De Nederlandse mannenmodemerken Cast Iron en PME Legend openen er respectievelijk hun eerste en twee brandstore in ons land. Dat meldt Just Brands, waar beide labels onderdeel van uitmaken, in een persbericht. De winkel van Cast Iron valt op door de helderblauwe gevel (de paskamers zijn volledig in hetzelfde blauw uitgevoerd), de winkel van PME Legend door de enorme propeller bij de ingang. “Westfield Mall of the Netherlands is het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland en biedt een unieke ‘shopping experience’”, aldus Just Brands. “De perfecte setting.”

(Tekst gaat verder onder foto’s)

Bomont opent vestiging in Den Bosch

Meer winkelnieuws: Bomont opent komend najaar een nieuwe vestiging in Den Bosch, de twaalfde winkel voor de Zeeuwse modeketen. De winkel opent naar verwachting medio augustus 2021 aan het Burgemeester Loeffplein en wordt 1200 vierkante meter groot. Hiervoor worden vijf winkelpanden samengevoegd. Klanten kunnen er straks terecht voor mannen- en vrouwenmode en woonaccessoires. De uitbreiding is mede ingegeven door corona, laat directeur en eigenaar Ron Bouwman in een persbericht weten. De crisis brengt volgens hem naast uitdagingen ook kansen met zich mee, in de vorm van beschikbare panden en lagere huurprijzen op toplocaties. “Die kansen grijpen we graag met beide handen aan. Een filiaal in Den Bosch stond al langer op ons lijstje, maar qua prijs was het nu dermate interessant dat we de stap hebben gezet.”

Zwarte Cross-sneaker ‘razendsnel’ uitverkocht

De 500 paren van de nieuwe Zwarte Cross-sneaker, die afgelopen vrijdag in de verkoop gingen, zijn volgens de organisatie ‘razendsnel’ uitverkocht. De interesse was zelfs zo groot dat de sites tijdelijk platlagen. Om liefhebbers die mis grepen tegemoet te komen, komt er een tweede verkoopronde, melden festivalorganisator Feestfabriek Alles Komt Goed BV en producent Kops Schoenen. Geïnteresseerden hebben vanaf donderdag 15 april twee weken de tijd om een eigen paar te bestellen. Dit keer geldt er geen limiet: alles wat wordt besteld, wordt in productie genomen. En daar blijft het niet bij, zegt Gijs Jolink, mede-eigenaar van de Feestfabriek. “De Zwarte Cross Sneakers zijn een blijvertje. De designs voor de volgende modellen staan al klaar.”

Foto header: Team Peter Stigter (Dennis Diem Opium Dream-catwalkshow, winter 2014)