TOP

Inretail teleurgesteld door uitstel heropening winkels

Even leek het er op dat de winkels per 21 april weer open mochten, maar inmiddels is duidelijk dat dat in elk geval met een week wordt uitgesteld. Brancheorganisatie Inretail is teleurgesteld.

Vorige week werden retailers blij gemaakt met de aankondiging dat volgens bronnen rond het kabinet de winkels op 21 april weer open mochten. Maar gisteren lekte uit dat de heropening zeker nog een week langer op zich laat wachten, omdat de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames nog te hoog zijn. Dat zal morgen tijdens de persconferentie worden bekendgemaakt. Woordvoer Paul te Grotenhuis laat namens Inretail weten zwaar teleurgesteld te zijn door het uitstel. “We hoopten er echt op, want de retail was een van de eerste groepen die aan de beurt waren als er versoepelingen zouden komen. We weten dat de retail er klaar voor is om open te gaan. Het veiligheidsprotocol ligt al klaar, dat hebben we zelfs samen met onder andere de overheid gemaakt. Het is verschrikkelijk zuur dat winkels nu nog langer dicht moeten blijven. Zeker als je weet dat er verlies wordt geleden en meer dan de helft van de ondernemers inmiddels spaargeld gebruikt om te overleven. En dat terwijl winkels geen besmettingsbron voor corona blijken te zijn.”

Winkelen op afspraak

Inretail zet nu in op heropening per 28 april. “En als de cijfers dalen, misschien zelfs toch al eerder. Het eindpunt is in zicht, maar de vraag is wanneer. We hebben contact met het ministerie van Economische Zaken en gaan ervoor knokken.” Inretail maakt zich ook hard voor het afschaffen van de regel om minstens vier uur van te voren een winkelafspraak te maken. “We willen af van regels die niet werken. We zien nu dat de helft van de tijd geen afspraken staan geboekt en dat een vijfde niet komt opdagen voor een geboekte afspraak. Klanten die voor een lege winkel staan, moeten nu geweigerd worden als ze geen afspraak hebben gemaakt. Dat heeft niks meer met mogelijke besmettingen te maken. Als je een maximum aantal hanteert en ter plekke de naam en de tijd van bezoekers opschrijft kun je ook heel goed in kaart brengen wie er in de winkel is geweest.”

Geen hoger beroep

Het uitstel verandert niks aan de beslissing van het bestuur van Inretail om af te zien van een hoger beroep tegen de Staat om de winkelsluiting van tafel te krijgen. Daar zag de brancheorganisatie vorige week vanaf omdat er versoepelingen aan zouden komen. Volgens Te Grotenhuis zou een hoger beroep lang duren en leidt dat niet op korte termijn tot een nieuwe uitspraak.

Foto: Textilia