TOP

De slipdress: een iconische jurk uit de nineties

De slipdress was oorspronkelijk bedoeld als onderjurk of nachthemd, maar werd een serieus mode-item toen het dragen van onderkleding trendy werd. De ninetiesrevival zet de jurk weer terug op de modekaart, zeker met de zomer in aantocht.

De slipdress is eigenlijk nog maar een jong mode-icoon: de jurk komt als bovenkledingstuk pas op in de jaren negentig. Een van de bekendste fans is supermodel Kate Moss, die zo’n beetje in het eenvoudige jurkje is uit te tekenen. De jurk bestaat echter al veel langer dan de jaren negentig, alleen wordt het vóór die tijd vooral ónder kleding gedragen. De slipdress is een onderjurk of nachthemd met spaghettibandjes. Liefst uitgevoerd in soepele stoffen als zijde en satijn en soms in kant, chiffon of een andere doorschijnende stof. Een ander kenmerk is dat de jurk schuin gesneden is; in een hoek van 45 graden ten opzichte van de rechte draad. Zo valt de stof soepel en ‘drapeert’ zich als het ware naar de vorm van het lichaam. Qua lengte kun je met de jurk alle klanten op; van mini tot maxi en alle lengtes ertussenin. Het model gaat eeuwen terug, maar de moderne voorlopers van de slipdress zijn de sluike, schuin gesneden jurken uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Het model omhult het lichaam volledig, zonder gebruik te maken van vulling of stijve korsetten zoals vóór die tijd gebruikelijk is. De term slipdress komt in 1934 in zwang, wanneer de jurk in Vogue verschijnt, verwijzend naar een doorschijnende jurk die over een slip wordt gedragen.

Ondergoed als kleding

Wanneer in de jaren negentig de trend ontstaat om ondergoed als bovenkleding te dragen, zoals bustiertopjes en body’s, wordt ook de slipdress een hot item. Al dan niet met splitten of kanten biezen, maar altijd uitgevoerd in het kenmerkende eenvoudige model met dunne bandjes. De slipdress wordt vooral geassocieerd met de supermodellen van dat decennium. Wereldberoemd is de foto van het destijds negentienjarige model Kate Moss in een doorschijnende slipdress, met daaronder slechts een zwarte slip, en een sigaret en een fles wijn in haar handen. Ook rockster Courtney Love laat zich vaak zien in slipdresses, in een grunge styling met geblondeerd haar, knalrode lippen, gescheurde panty’s en een bontjas in panterprint. Vanaf dat moment pikken verschillende modeontwerpers de slipdress op. John Galliano, die sterk door de jaren twintig is geïnspireerd, debuteert bij Dior met een lange marineblauwe slipdress die met kant is afgezet. In 1996 wordt deze gedragen door niemand minder dan prinses Diana. Ook Narciso Rodriguez neemt het ontwerp op in zijn collectie, maar het is vooral Calvin Klein die met de jurk wordt geassocieerd. De Amerikaanse ontwerper zet zowel minimalistische kledingstukken als het dragen van onderkleding als bovenkleding op de kaart – de perfecte voedingsbodem voor het succes van de slipdress. Met het binnenhalen van Kate Moss als boegbeeld, is de trend snel gezet. In een iconische scène uit de film ‘Clueless’ (1995) moet hoofdrolspeler Alicia Silverstone in een rode slipdress van Calvin Klein langs haar vader de deur uit zien te komen. Ook Jennifer Aniston zien we er in de tv-serie ‘Friends’ als Rachel geregeld in voorbijkomen. Hoewel de jurk een sexy uitstraling heeft, is de slipdress zeker niet alleen een jurk voor sexy gelegenheden. In het lang en in zwaardere materialen uitgevoerd, kan hij prima door als avondjurk. De katoenen versies in kleuren en met prints zijn populair als mode-item voor op het strand.

Comeback

Nu de revival van de jaren negentig volop in gang is, is de slipdress terug in het modebeeld. Al in de zomercollecties van 2016 van Saint Laurent en Burberry is het kledingstuk te zien. Voor zomer 2021 komt Versace met zomers gekleurde exemplaren en inmiddels hebben ook de grote ketens het jurkje herontdekt. Het jurkje is allang niet alleen populair voor op het strand of als onderdeel van een sexy partylook, maar kan goed in laagjes worden gedragen bij andere gelegenheden. Bijvoorbeeld met een T-shirt of coltrui eronder of een oversized blazer erover. En met een spijkerjack of leren jasje en veterlaarzen krijgt de jurk een stoere uitstraling. Dit maakt de slipdress een veelzijdig item waar je alle kanten mee op kunt.

Foto’s: L’Estrop

Dit artikel verscheen het eerst in Textilia magazine.