TOP

Zo kan een factoring bedrijf jou verder helpen

Wanneer je een factuur opstelt, vermeld je hier waarschijnlijk een betalingstermijn op. Doel hiervan is dat opdrachtgevers het factuurbedrag voor een bepaalde datum naar jouw zakelijke rekening overboeken. Helaas gebeurt dit lang niet altijd. Dit kan de groei van jouw bedrijf in de weg staan. Een factoringbedrijf kan jou helpen om dit te voorkomen. Veel ondernemers weten alleen niet wat zo’n bedrijf precies doet. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk hoe een factoringbedrijf jou verder kan helpen.

Factoring nader toegelicht
Factoring is een term die we de laatste jaren steeds vaker voorbij horen komen. Toch is niet iedereen hier bekend mee. Heb je hier nog nooit van gehoord? Dan moet je eerst weten wat dit is voordat je in kunt zien wat een factoringbedrijf voor jou kan betekenen. Factoring is in principe niets anders dan een alternatieve financieringsvorm waarbij je jouw facturen verkoopt aan een factoringbedrijf. Deze partij zorgt ervoor dat het factuurbedrag binnen 24 uur op jouw rekening staat, waardoor je niet langer hoeft te wachten tot klanten eindelijk betalen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld altijd investeren op momenten dat je kansen ziet.

Voor- en nadelen van een factoring bedrijf
Nu je weet wat factoring is, wil je waarschijnlijk ook weten hoe een factoringbedrijf jou kan helpen. Dit kunnen we het beste toelichten door de voor- en nadelen van een factoring bedrijf te benoemen. Om het overzichtelijk te houden, hebben we ze hieronder voor jou op een rijtje gezet.

Voordelen
– Het factuurbedrag staat binnen 24 uur op jouw rekening, waardoor je verder kunt investeren en jouw bedrijf kan groeien.
– Een factoringbedrijf checkt jouw opdrachtgevers van tevoren op kredietwaardigheid. Hierdoor wordt het risico op wanbetaling verlaagd.
– Je hoeft zelf geen tijd meer te steken in debiteurenbeheer.
– Een factoringbedrijf dekt vaak een faillissementsrisico af, waardoor je zelf niet aansprakelijk bent voor onterechte wanbetaling.

Nadelen
Een factuur verkopen aan een factoringbedrijf brengt de nodige voordelen met zich mee, maar er kleven ook nadelen aan. Omdat we deze niet onbelicht willen laten, zetten we hier de nadelen van factoring op een rijtje.

– Factoring kost geld. Je verliest namelijk een gedeelte van de marge door de kosten die zo’n bedrijf rekent voor de dienstverlening.
– Een factoringbedrijf heeft inzicht nodig in (een deel van) je facturen en opdrachtgevers. Hierdoor krijgt zo’n bedrijf inzicht in privacygevoelige informatie.

Bepaal zelf welke facturen je verkoopt
Bij traditionele factoring verkoop je alle facturen van jouw bedrijf aan een factoringmaatschappij. Wil je zelf kiezen welke facturen je wel en niet verkoopt aan een factoring bedrijf? Dan biedt American factoring uitkomst. Bij deze vorm van factoring bepaal je namelijk helemaal zelf welke factuur je overdraagt en welke niet. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen facturen voor bedrijven te verkopen die eigenlijk altijd (veel) te laat betalen. Het heeft namelijk niet veel zin om facturen voor bedrijven die snel betalen door te verkopen. Je maakt dan onnodige kosten voor factoring.