TOP

De Nederlandse baas is een zesje

De Nederlander geeft zijn werkgever gemiddeld een 6,6. Dat blijkt uit het 'bazenonderzoek' van Intermediair. Complimenten krijgen de bazen voor de vrijheid om thuis te werken en het zelf indelen van werktijden. Maar er is ook kritiek op de Nederlandse werkgevers.

Geinspireerd door de film Horrible Bosses ondervroeg Intermediair 1186 mensen – helft mannen, helft vrouwen – via het blad en de website over de relatie met hun leidinggevende. Gemiddeld genomen geeft de werknemer een rapportcijfer 6,6 aan de werkgever. Vrouwen geven gemiddeld een een 6,5, mannen een 6,7.

Leidinggevenden die slecht functioneren, zorgen bij werknemers tot grote ergernis. ”Een kwart van de vrouwen is wel eens opgestapt vanwege een verstoorde relatie met haar leidinggevende”, stellen de onderzoekers. Bij de mannen gaf 20 procent aan wel eens ontslag te hebben genomen omdat ze zich geremd voelden in hun ontwikkeling.

En dat is meteen één van de kritiekpunten op de Nederlandse leidinggevenden. Zo’n 33 procent van de vrouwen en 29 procent van de mannen vindt dat de baas zich niet interesseert voor hun persoonlijke carrière. Andere kritische noten: de Nederlandse baas mag wel eens wat harder werken, meer complimentjes geven en wat minder aan vriendjespolitiek doen.

Een baas die zich te buiten gaat aan ongewenste intimiteiten als billenknijpen blijkt trouwens een zeldzaamheid. Slechts 1 op de 100 vrouwelijke werknemers heeft zelf wel eens een leidinggevende meegemaakt die te intiem of handtastelijk werd.