TOP

De belangrijkste schoenentrends voor mannen [zomer 2018]

Schoenen voor mannen zijn misschien niet zo onderhevig aan trends als bij de vrouwen, toch zijn er bepaalde tendensen die niet te missen zijn. Dit zijn de belangrijkste trends voor het seizoen lente/zomer 2018.

1. Pastelkleurige sneakers

Pastellen zijn voor de zomer van 2018 binnen de gehele mannenmode een belangrijke trend. Tijdens de afgelopen Pitti zagen we dan ook al veel pastelkleurige sneakers. Mintgroen, zachtgeel, poederroze en babyblauw: het maakt eigenlijk niet zoveel uit, zolang het maar niet te fel is.

Pastel sneakers Pitti2
Pastelkleurige sneakers op de Pitti Uomo 91

Keds credit goodhoodstorecom
Poederroze sneakers van Keds, foto: goodhoodstore.com

2. ‘Hybride’ modellen

De ‘vercasualisering’ van de mannenmode maakt dat sneakers – in een iets meer aangepaste, nettere vorm – vaker naar werk gedragen worden. Daarom zien we steeds meer ‘hybride’ schoenmodellen die ergens tussen een sneaker en een gewone schoen of laars inzitten. Denk bijvoorbeeld aan een hogere schoen met elementen uit de ‘chelsea boot’ maar met het comfort (de zool) van een sneaker.

Whats Travers chelsea boot
De ‘Travers Chelsea Sneaker’ van WAHTS

3. De (praktische) loafer

Een klassieker die de laatste tijd een opleving doormaakt is de loafer. Vooral het type schoen dat normaal te boek stond als ‘kakkineus’ zien we veel: liefst met een ‘horsebit’-achtig detail (à la Gucci) of met franjes en/of kwasten. Daarnaast zien we veel aandacht voor de praktische kant bij dit type schoen. Zo presenteerde het merk Harrys of London op de afgelopen Pitti loafers, die doordat ze geen metaal bevatten en makkelijk aan en uit te trekken zijn, ideaal zijn voor de fervente reiziger. 

Harrys loafers fly
De ‘made to fly’-loafers van Harrys of London (Pitti Uomo SS18)

HArrys London loafers2
De ‘gewone’ loafers van Harrys of London (Pitti Uomo SS18)

4. De rock’ n roll chelsea boot

De chelsea boot is wederom zo’n een klassieker die nooit echt uit is, maar voor komend seizoen zien we dat de schoen steeds meer een sixties rock ’n roll-uitstraling krijgt. Denk aan de schoenen van The Rolling Stones: een iets puntigere neus, een smallere leest en soms zelf met een kleine hak.

Grenson chelsea boot
Beeld: Grenson.com

5. Outdoor

Het thema outdoor is al een aantal jaren een niet-te-missen trend in de mannenmode. Ook voor het seizoen lente-zomer 2018 zien we veel canvas-achtige schoenen met een profielzool. Maar ook sandalen horen hierbij: qua vorm zijn dit vooral modellen met veel opvallende bandjes en een ‘outdoor-gevoel’ hebben. Die sandalen mogen overigens – voor wie durft – ook weer met sokken gedragen worden.

sokken PS by Paul Smith SS18
Sandalen met sokken van PS by Paul Smith (Pitti Uomo SS18)