TOP

Coolcat winkels draaiden jarenlang verlies


Modeketen Coolcat had al jaren te maken met dalende omzetten en tegenvallende resultaten. Maatregelen waaronder veelvuldige kostenbesparingen, konden een faillissement niet voorkomen. Dit blijkt uit het eerste faillissementsverslag.

Eind 2017 leek het beter te gaan met Coolcat toen een broos herstel werd ingezet met een halvering van het verlies ten opzichte van de jaren daarvoor. In het najaar van 2018 liepen de resultaten weer terug met zo’n 40 miljoen euro, van ruim 120 miljoen naar 80 miljoen euro. Volgens het verslag mede door het aanhoudende zomerweer en de zachte winter waardoor de omzet van de najaarscollectie moeizaam op gang kwam. Daarnaast leken de collecties de klant onvoldoende aan te spreken.

 

Extra krediet

Door niet gehaalde resultaatsbudgetten, de tegenvallende resultaten over 2018 en een verzoek om extra krediet van vijf miljoen euro heeft ING Bank de aandeelhouders verzocht om vanaf augustus 2019 zelf de onderneming te financieren en te zorgen voor inlossing van het krediet. Uiteindelijk heeft Coolcat op 19 maart 2019 faillissement aangevraagd voor Cool Cat Nederland, Cool Cat Fashion en Career Woman B.V.  

 

Medewerkers

Deze week werd bekend dat Coolcat stopt als fysieke formule en zich gaat concentreren op de online markt. Na de doorstart onder de hoede van Retail Beheer is een groot deel van de huurovereenkomsten per 1 mei beëindigd. Het gaat om ongeveer 19 winkels. De komende maanden worden winkels gefaseerd gesloten. Volgens het verslag had Coolcat 1099 medewerkers in dienst. Naar verwachting krijgen 200 van hen een vast of tijdelijk dienstverband aangeboden door de nieuwe eigenaar. Daarnaast bestaat er een kans op werkgelegenheid in de periode waarin de voorraad aanzienlijk wordt teruggebracht voor ongeveer 350 tot 450 werknemers.