TOP

CBW-Mitex cijfers 3e kwartaal: ‘Wisselvallig zomerweer beïnvloedt omzet’

Tot aan de zomermaanden kon de branche de omzetachterstand ten opzichte van vorig jaar nog tot enkel procenten beperken. September deed de branche echter pijn, zo laten de cijfers van CBW-Mitex over het derde kwartaal zien.

“Her derde kwartaal was er voor de meerderheid van de moderetailers één die zo snel mogelijk vergeten moet worden”, aldus Jacqueline Arnoldy, branchemanager bij CBW-Mitex, in een perstoelichting. De moderetail draaide 6,9% minder omzet in het derde kwartaal dan in dezelfde periode vorig jaar. De cumulatieve omzet van januari tot en met september 2011 kwam uit op een min van 6,1%.

Double dip
Er was zelfs sprake van een zogenaamde double dip, stelt Arnoldy. “De consument laat de euro’s hoe dan ook niet makkelijk meer rollen. Daar bovenop kwamen de voor de mode-verkoop uitermate slechte weersomstandigheden. Het was veel te koud en nat toen er sprake zou moeten zijn van zomerse temperaturen. Het zomergoed bleef in de rekken hangen en alleen door te stunten met prijzen kon de retailer nog enige omzet noteren.”

Toen de nieuwe collecties binnenkwamen, sloeg het weer juist om en terwijl de winkels werden klaargemaakt voor het najaarsseizoen, genoot iedereen in badkleding buiten van een hete septembermaand met zomerse temperaturen.

Voorraadproblematiek
“De nieuwe collectie kon natuurlijk niet tegengehouden worden terwijl je ook nog van het vorige seizoen afmoest. Die situatie zorgde voor voorraad- en liquiditeitsproblematiek bij zowel leverancier als retailer”, zegt Arnoldy. De branchemanager pleit voor andere inkoopritmes, beter afgestemd op de vraag van de consument.