TOP

By Nikki Mode&zo: video’s als marketing- en verkooptool

De 26-jarige Nikki Spenkelink weet dankzij haar video’s klanten vanuit heel het land naar haar winkel By Nikki Mode&zo in Wierden te krijgen. “Ik maak filmpjes van nieuwe kleding en plaats deze wekelijks op Facebook. Klanten rijden anderhalf uur vanuit Friesland of Noord-Holland naar mij toe. Heel bijzonder.”

Iedere maandagavond komt er een nieuwe video online, dinsdagochtend krijgt Spenkelink vaak al belletjes of ze specifieke items uit die video kan achterhouden. “We hebben een heel groot bereik gekregen door de filmpjes. Steeds meer mensen liken het op Facebook, wat een soort sneeuwbaleffect creëert.”

bynikki3

Hoe zien de video’s eruit?

“We houden het eigenlijk heel simpel. Iedere week presenteer ik nieuwe items. Op een kledingrek hangen we alle kledingstukken die we willen laten zien. Eén setje showen we op iemand die in de winkel werkt, de rest presenteren we gewoon op de hanger. De filmpjes duren tussen de drie en vier minuten. Ik ben er vorig jaar mee begonnen, tijdens een hele drukke periode waarin ik toch snel wilde laten zien wat we nieuw binnen hadden gekregen. Op die video kwamen zulke leuke reacties dat ik ermee door ben gegaan. Het is een leuke manier om aan je klanten te laten zien wat je in de winkel hebt. Zeker voor mensen die druk zijn, moeders met kinderen bijvoorbeeld, en niet de tijd hebben om heel uitgebreid te shoppen. Zij bellen dan met de vraag om iets achter te hangen en komen het snel aanpassen wanneer ze tijd hebben. Met een kwartiertje hebben ze de outfit en het is toch persoonlijker dan online kopen.”

Je bent vrij jong en hebt al drie jaar een eigen modezaak. Hoe is dat zo gekomen?

“Ik wilde dat altijd al heel graag. Ik studeerde fashion management en small business en ben afgestudeerd met een eigen ondernemingsplan. Het was net crisis in die tijd, dus ik had niet verwacht direct een eigen zaak te beginnen. Toch liep het wel zo, omdat het pand van mijn ouders – waar ik nu dus zit – vrijkwam. ‘Wil je nog steeds voor jezelf beginnen?’ vroeg mijn vader. Daar hoefde ik niet lang over na te denken.”

By Nikki2

Op welke vrouwen richt je je?

“We hebben een mix van vrouwelijk en stoer in de winkel. We kijken naar trends: wat willen de vrouwen nu? De prijzen zitten in het midden/hoog-segment, maar ik zorg voor een verschillend scala aan prijzen. Ik merk dat dat heel goed werkt: vrouwen komen voor een mooie, klassieke top en kopen dan ook nog die goedkopere broek erbij. Op die manier scoren ze een mooie outfit, zonder meteen veel geld kwijt te zijn. Ook verschillende stijlen werken goed, want ook al komt er een hele stoere vrouw in de winkel, ook zij heeft weleens een feestje waarbij ze echt iets anders aan wil. Het is mooi als we dat ook kunnen bieden. Je merkt dan ook dat er heel veel verschillende klanten in verschillende leeftijdscategorieën op af komen, van jongeren tot zestigplussers.”

Heb je met zo’n brede doelgroep ook een breed scala aan merken?

“Ja, absoluut! We hebben bijvoorbeeld nette blazers van Penn & Ink voor werkende vrouwen, broeken met hoge pasvorm van Zizo, maar ook de broeken van 2nd One met een lagere taille. Dat vinden jonge meiden weer fijn. Verder verkoop ik Josh V en Mos Mosh, beide heel vrouwelijke merken. Iedere week ga ik met mijn moeder naar Amsterdam voor inkopen, waardoor de collectie heel uitgebreid is. Maar merken als Jane Lushka en Penn & Ink blijven sowieso in de collectie, die doen het altijd goed.”

By Nikki Nikki rechts

Nikkie Spenkelink (rechts) en haar team