TOP

Gardeur gekocht door Nederlands bedrijf

De Nederlandse Duijndam Groep is de nieuwe eigenaar van broekenmerk Gardeur. Daarmee komt er een einde aan een aantal spannende maanden rond de toekomst van het Duitse bedrijf, dat uitstel van betaling moest aanvragen.

De curatoren van Gardeur onderhandelden de afgelopen maanden met verschillende geïnteresseerde partijen over een overname van het bedrijf, na de uitstel van betaling begin oktober. Per 1 december 2017 is de Nederlandse Duijndam Groep de nieuwe eigenaar van het broekenmerk. Dat heeft op korte termijn als doel om de leveringen te stabiliseren en op de middellange termijn om Gardeur als broekenmerk te herpositioneren en uitbouwen, zowel in thuisland Duitsland als internationaal.

Ruitersportkleding

De Duijndam Groep werd in 1982 door Steef Duijndam opgericht in Rotterdam en is internationaal een grote speler in ruiter- en polosportkleding. Het bedrijf ontwikkelt en verkoopt de merken  HV Polo, HV Society, Imperial Riding en Easy Rider. In Mönchengladbach, waar Gardeur ook vandaan komt, wist Duijndam tien jaar geleden het destijds noodlijdende ruitersportmerk Euro-Star nieuw leven in te blazen. De Duijndam Groep is ook actief als investeerder en vastgoedbelegger.

Uitbouwen

“Ik ben blij dat ik met de aankoop van Gardeur de kans krijg een van de bekendste en gerenommeerdste kledingmerken van Duitsland uit een moeilijke situatie te redden en verder te kunnen ontwikkelen en uitbouwen”, zegt Steef Duijndam in een persbericht. “Ik heb me de afgelopen weken verdiept in het concept, de processen en in het bijzonder in de betrokkenheid van de medewerkers en het management. Ik ben ervan overtuigd dat we met z’n allen het merk weer nieuwe kracht kunnen geven. De komende dagen zal ik onze ideeën en plannen aan klanten presenteren om hun vertrouwen in de toekomst van het merk zo snel mogelijk te herstellen.”

Atelier Gardeur ss18 (6) Atelier Gardeur ss18 (4)

Gardeur had op 5 oktober 217 voor vier verschillende bedrijven die onder de Gardeur Groep vallen uitstel van betaling aangevraagd. Direct begonnen de onderhandelingen over een doorstart en voor de maanden oktober en november werd met een overbruggingskrediet de betaling van de salarissen en de operationele kosten veilig gesteld. Er hadden zich zestien potentiële kopers gemeld, waarvan uiteindelijk met vijf onderhandeld werd.

Liquiditeitsproblemen

 

Hoewel Gardeur de afgelopen drie boekjaren met positieve resultaten heeft afgesloten, kampte het met een enorm cashprobleem. Een miljoeneninvestering uit het verleden werd niet terugverdiend omdat de omzetten inzakten door de crisis. Eerder was al een broodnodige herstructurering ingezet, maar door gebrek aan liquide middelen stagneerden de leveringen en uiteindelijk moest uitstel van betaling worden aangevraagd.

Grootste exportmarkt

Nederland is de grootste buitenlandse exportmarkt voor Gardeur. Hier zijn ongeveer 350 verkooppunten met de mannencollectie en zo’n 400 met de vrouwenlijn. Agenten Marc van Geuns en Simon de Bruin zijn blij met het nieuws over de nieuwe eigenaar. “Dit is geweldig”, zegt Van Geuns. “Het was natuurlijk al fantastisch dat er zoveel geïnteresseerden voor Gardeur waren, maar het moet wel daadwerkelijk rondkomen. Voor ons is het extra mooi dat er nu een Nederlandse eigenaar is.”

Zomer 2018

Volgens Van Geuns blijven de meeste klanten het merk inkopen. “We hebben misschien hooguit een handvol klanten verloren. Alle afspraken staan zoals altijd. Daar zijn we blij mee. We hebben ook altijd open met klanten gecommuniceerd over de situatie. We hebben na 35 jaar natuurlijk wel wat goodwill opgebouwd bij klanten en Gardeur is geen eendagsvlieg waar je zomaar afscheid van neemt. Onze eerste prioriteit is nu de uitlevering van de zomercollectie 2018 en de verkoop van de wintercollectie 2018-2019.”

Atelier Gardeur ss18 (2) Atelier Gardeur ss18 (1) 

De voorjaar-zomercollectie 2018