TOP

Blog: Rosita van der Kwaak op zoek naar mode in Peru

Textilia's Rosita van der Kwaak brengt deze week een bezoek aan Peru Moda, de modeweek in Lima. Volg hier elke dag haar blog.

“Vanuit de auto, die me van het vliegveld naar mijn hotel brengt, laat ik de eerste indrukken van Peru op me inwerken. Vervallen gebouwen waar geen mens meer lijkt te wonen, maar aan de volle waslijnen op de balkons te zien is niets minder waar. De mooiere huizen hebben tralies voor de ramen en zijn omringd door hoge puntige hekken met daarop schrikdraad. Langs me heen schieten allerlei kleine busjes, die in Nederland vast niet meer door de APK-keuring zouden komen, volgepropt met Peruanen die net van hun werk komen.

Geen hippe types

Van de Peru Moda bespeur ik nog niks, in elk geval niet op de wijze waarop in Barcelona of Berlijn de Bread & Butter en bijbehorende merken prominent aanwezig zijn op billboards en vlaggen. Van mode bespeur ik sowieso nog helemaal niks. Op straat geen hippe types, rijke dames met mooie tassen of indrukwekkende etalages.

Peruaanse mode

Het enige wat ik tot nu toe van Peruaanse mode weet is dat Solidaridad hier begonnen is met de teelt van biologisch katoen (met jeansmerk Kuyichi als resultaat), dat faitrade label Misericordia hier vandaan komt en dat er een Italiaans modieus outdoorlabel vernoemd is naar de bekende hooggelegen Inca-stad Macchu Pichu, waar ik jaren geleden wel eens over heb geschreven voor Textilia. Maar hier in Lima gaat het komende week toch echt allemaal gebeuren op modegebied.

Vol programma

Peru Moda richt zich zelfs op het hogere en luxere segment van de mode. Ik heb een vol programma, met bezoeken aan producenten, winkels en modeshows. Mijn eerste indruk van Peru Moda is in elk geval al goed, want alles is werkelijk perfect geregeld door de organisatie, van het vervoer tot het hotel. En vanaf vandaag ga ik met eigen ogen zien wat dit land de Nederlandse modewereld te bieden heeft.”

Rosita van der Kwaak, vakredacteur jeans