TOP

Bieders op McGregor krijgen ‘nee’ te horen

Geen enkel bod op McGregor of onderdelen ervan is geaccepteerd door de aandeelhouders van McGregor.

De partijen die een bod hebben gedaan op het failliete modebedrijf McGregor, hebben vrijdag 8 juli 2016 van de curator te horen gekregen dat hun bod niet is geaccepteerd. Dat meldt Het Financieele Dagblad op basis van bronnen die betrokken zijn bij het verkoopproces.

De geïnteresseerden zijn de investeringsfondsen Apollo en Alteri en het Chinese Xstyles, dat een onderdeel van Gaastra in handen wil krijgen. Alle partijen staan nu met lege handen.

Het kan een strategie zijn om een hoger bod los te peuteren, maar het is ook mogelijk dat de aandeelhouders aansturen op een verkoop van de voorraad.

Unanimiteit

De aandeelhouders van McGregor zijn de belangrijkste schuldeisers en daarom in de positie om alle biedingen af te wijzen. Het gaat om oprichters Jeroen Schothorst en Ben Kolff, investeerder Marcel Boekhoorn en bedrijvenbank NIBC.

De vier partijen hebben gelijke zeggenschap in het bedrijf. Zo hebben alle vier de aandeelhouders pandrechten in handen gekregen op voorraden, merkrechten en aandelen van dochterbedrijven. De vier hebben daardoor grote invloed op de kansen van een doorstart van het modebedrijf of onderdelen, meldt Het Financieele Dagblad.

De aandeelhouders kunnen tevens bieden op voorraden, omdat dat geld weer teruggaat naar hen. Het zou zelfs kunnen dat de verkoop van de voorraad meer geld oplevert dan wanneer het bedrijf verkocht wordt voor een doorstart. En dat kan lastig zijn omdat voor de uitoefening van pandrechten unanimiteit is vereist.

Een betrokkene zegt tegen het FD dat de pandrechten een verkoop van McGregor moeilijk maakt. “Als één van de vier partijen gelooft dat het bedrijf dood meer waard is dan levend, bijvoorbeeld via een heel agressieve voorraadliquidatie, wordt het een lastig verhaal”, aldus een andere ingewijde.

Zowel de curator als de betrokken partijen willen niet reageren tegenover Het Financieele Dagblad.

Een woordvoerder heeft tegen De Gelderlander gezegd dat de curatoren van McGregor uiterlijk woensdag uitsluitsel kunnen geven over de toekomst van het modebedrijf. 

Over het faillissement

Eind juni vroeg het McGregor Fashion Group faillissement aan voor een aantal onderdelen van het bedrijf. De faillissementsaanvraag gaat om 11 van de 50 bedrijfsonderdelen, die al eerder uitstel van betaling hadden aangevraagd.