TOP

Exposanten en retailers over Modefabriek x Kleine Fabriek

De 41e Modefabriek was anders dan andere jaren. Voor het eerst vond tegelijkertijd namelijk ook de Kleine Fabriek plaats. “Het was voor ons een hele uitdaging om deze twee evenementen tegelijkertijd te organiseren”, vertelt general manager Lucel van den Hoeven. Slimme keuze? We vroegen het aan de exposanten, bezoekers en Van den Hoeven zelf.

“Mijn eerste reactie is dat ik tevreden ben met hoe het is gegaan”, vindt general manager Lucel van den Hoeven over de 41e editie van de Modefabriek die plaats vond op zondag 10 en maandag 11 juli. “Ik vind het fijn om te merken dat er weer nieuwe energie is, om te zien dat meerdere retailers en merken het heel goed doen.” Voor het eerst organiseerde Van den Hoeven samen met zijn team de Modefabriek tijdens de Kleine Fabriek. “Het was voor ons een hele uitdaging om voor het eerst deze twee evenementen tegelijkertijd te organiseren, maar dat is in mijn ogen zeer goed gelukt.”

Rustig

Het valt haast niet te ontkennen: de zondag op de Modefabriek was enorm rustig. Of het nou door het stralende weer kwam of door de vele sportevenementen die op de televisie te volgen waren, het blijft een feit. Zo ook volgens Liaam Bontembal van Fabrik Agency:
Modefabriek x Kleine fabriek juli 2016 (5)

Minder rustig dan vorig jaar

Toch blijkt de 41e Modefabriek beter bezocht dan de zomereditie vorig jaar. “Ik dacht zondag ook dat het rustig begon, maar ’s middags en op maandag was dat al helemaal niet zo”, vertelt Van den Hoeven. “We zijn dan ook beide dagen gegroeid in het aantal bezoekers. Daarnaast is het aantal exposanten ten opzichte van vorig jaar ook groter. Aan de andere kant fixeer ik me niet volledig op kwantiteit want dat zegt niet zo veel over de kwaliteit. Het heeft een relevantie, maar niet dusdanig dat we kunnen zeggen of de beurs wel of niet geslaagd is. Het ligt aan hoe de exposanten en de bezoekers het vonden.”

Niet iedereen was dan ook negatief over de Modefabriek. Bij een aantal merken waren rijen mensen te vinden en anderen hadden het minder druk, maar draaiden toch goed genoeg. Marieke Gennissen van schoenenmerk Dw//rs staat voor het eerst op de Amsterdamse beurs en is enorm tevreden over hoe alles georganiseerd is:

Modefabriek x Kleine fabriek juli 2016 (7)

Ook Laura Vlasblom van tassenmerk Elvy heeft niet te klagen:
Modefabriek x Kleine fabriek juli 2016 (2)

Elementen toevoegen

“De zomer is natuurlijk altijd een aparte, want als het mooi weer is kan dat helaas invloed hebben”, voegt Van den Hoeven er nog aan toe. “Dat is een raar fenomeen, maar dat geldt niet alleen voor ons in Amsterdam, maar ook voor andere beurzen in andere landen. We proberen iedere keer weer verder te ontwikkelen want we willen niet steeds hetzelfde blijven doen. We proberen elementen toe te voegen waar mensen iets aan hebben, blij van worden of geïnspireerd door raken. Al met al ben ik zeer tevreden.”

Bezoekers valt het ook op dat er veel gedaan is aan de uitstraling. Noor de Bruijn en Marloes Brockhaus van online shoppingplatform Scottybons:

Modefabriek x Kleine fabriek juli 2016 (3)

Ook Mirjam Dijkstra, styliste bij Wehkamp.nl, had jaren de zomereditie overgeslagen., maar is nu overtuigd van de goede sfeer:

Chiel de Boer en Lida van Wijk van Texel Footwear:
Modefabriek x Kleine fabriek juli 2016 (4)

Modefabriek x Kleine Fabriek

“Het lijkt mij handig – vooral voor grotere winkels – om maar één keer twee evenementen te pakken in plaats van twee losse.”, vertelt Van den Hoeven over de keuze om de Kleine Fabriek tijdens de Modefabriek te organiseren. Toch zijn niet alle exposanten volledig tevreden over de manier waarop de connectie is gemaakt tussen de twee beurzen. De ingangen zaten bijvoorbeeld nog steeds apart en een aantal standhouders die zowel kinder- als volwassenmode verkochten, hadden moeite met het hebben van een stand op de Modefabriek en een stand op de Kleine Fabriek. Daar was te weinig mankracht en meubilair voor.

“We hebben van tevoren gepolst en ik moet zeggen dat het een wel overwogen keus is geweest om het apart te presenteren”, vertelt Van den Hoeven. “Ik denk dat het goed is om een samenhang te hebben. Mensen die pur sang voor kinderkleding komen, moeten een plek hebben om naartoe te gaan. Ze horen niet de hele Modefabriek door gaan om af en toe een kinderkledingmerk te ontdekken. De voordelen die ik zie, is dat je in twee dagen alles van mode kan zien. Daarnaast maken de twee beurzen gebruik van elkaars energie. Natuurlijk blijf ik elke keer punten van verbetering zien, dat is nu niet anders, maar ik kijk zeer tevreden terug op afgelopen dagen.”

Modefabriek x Kleine fabriek juli 2016 (6)