TOP

Bedrijven willen standaard kledingmaten in EU

De verschillende kledingmaten in Europa moeten verdwijnen, vindt het bedrijfsleven en leden van het Europees parlement. Dit om verwarring van consumenten te voorkomen.

Veel klanten zouden zich vergissen in het buitenland, omdat een maat in Italië bijvoorbeeld kleiner uitvalt dan diezelfde maat van Franse kleding. Kleding uit Amerika of Engeland heeft weer een ander soort ‘maten telling’.

Wet
De enige manier om een standaard Europese maat in te voeren moet door middel van wet, stelt het bedrijfsleven in een studie van de Europese Commissie naar kledingetiketten vast. Dit rapport is vandaag overhandigd aan Europarlementslid Toine Manders (VVD). Volgens hem is de meerderheid van de bedrijven voorstander van een verplicht systeem voor kledingmaten, ondanks de extra kosten die het met zich mee brengt om consumenten te informeren en om ontwerpen aan te passen.

Niet zo belangrijk
Uit de studie blijkt ook dat consumentenbonden het niet zo belangrijk vinden. Zij zeggen weinig klachten te krijgen over afwijkende maten en volgens de bonden kunnen consumenten in de winkel altijd nog navragen wat precies hun maat is.

Land van herkomst
Ook gaat de studie in op de labels die het land van herkomst vermelden. Volgens de studie blijft het voordeel voor de consument beperkt tot ‘betere informatie’, omdat de land van herkomst niets zegt over gevolgen voor de gezondheid of de veiligheid van consumenten. Consumentenbonden pleiten in de studie voor aparte regels voor bijzondere stoffen in kleding. Zo is bijvoorbeeld van nanodeeltjes als anti-transpiratie niet bekend wat de risico’s voor de gezondheid zijn. Europarlementslid Manders moet 3 februari klaar zijn met zijn rapport voor het Europees Parlement over zijn visie op kledinglabels.