TOP

Arnhemse mode-ondernemer start crowdfunding-campagne na faillissement [Interview]

Na het faillissement van zijn Arnhemse mannenmodezaak Identita, besluit eigenaar Taco Taankink een crowdfunding proces te starten om zo zijn schulden af te lossen.

Wanneer en waarom ging het mis met je winkel?

“In 2006 ben ik met Identita gestart. In Arnhem miste op dat moment een mannenmodezaak die trendy kleding aanbood in het iets hogere segment. Het bleek een succes, met merken als Drykorn en Bruuns Bazaar verkocht ik vijf jaar op een rij als een trein. Maar toen de crisis uitbrak, bleven mijn klanten – veelal zzp’ers – weg. Toen is het een beetje ingestort, met als dieptepunt het faillissement in oktober 2013.”

Hoe ontstond toen het idee voor een crowdfunding-campagne?

“Ik bleef met een aardige restschuld zitten en kreeg een uitkering. Hiermee zou ik na drie jaar zelf met een schone lei verder kunnen, maar mijn schuldeisers konden naar hun geld fluiten. Dat vond ik niet eerlijk, want ik had altijd een goede relatie met mijn relaties gehad. Daarom heb ik in overleg met mijn curator bedacht om via crowdfunding te proberen om 15 duizend euro op te halen in zes weken. Met dit geld kan ik iedereen afbetalen en écht met een schone lei beginnen.”

De campagne loopt nu ruim een week. Hoe gaat het?

“Aardig goed. We hebben al 4000 euro opgehaald en hebben nog 4,5 week te gaan. Het moet dus wel blijven doorlopen, anders halen we het niet. Overigens krijgen donateurs ook een tegenprestatie, van een persoonlijk stijladvies tot VIP-kaarten voor een festival en verschillende workshops.”

Sommige critici noemen het een bedel-campagne.

“Ja, die reacties heb ik ook gehad, vooral naar aanleiding van mijn optreden in Hart van Nederland en een stukje in de Metro. Het grappige is dat mensen die dit zeggen het verhaal niet eens goed lezen. Het is niet bedelen, mensen staan vrij om me te steunen. Bovendien, als ik in de schuldsanering zou zitten, betaalt de samenleving het sowieso. Via deze weg krijgt iedereen wat: ik blijf uit de schuldsanering, de donateurs krijgen iets voor hun bijdrage en leveranciers krijgen hun geld terug. Dat is toch een veel betere manier om het te regelen? Ik zie mezelf als een pionier, ik verwacht dat in de toekomst meer ondernemers naar dergelijke oplossingen gaan zoeken.”

Ben je van plan op termijn ook een nieuwe zaak te openen?

“Nee, maar ik ben wel weer hard op zoek naar een leuke baan in de mode, het liefst als assistent filiaalmanager of als vertegenwoordiger van mooie merken. Dus als iemand een leuke baan voor mij heeft, hou ik me graag aanbevolen!”