TOP

Anna van Toor opent in Zwijndrecht, Joline Jolink start pilot met tweedehands items en Première Vision verhuist

Anna van Toor opent een winkel in Zwijndrecht. Verder: ongeveer de helft van alle kleding van grote online modespelers zou nog steeds uit ‘virgin’ plastics bestaan, de zilveren shopper van Susan Bijl wordt opgenomen in de collectie van Boijmans Van Beuningen en Première Vision verhuist naar een nieuwe locatie. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van vrijdag 11 juni.

Anna van Toor strijkt neer in Zwijndrecht

Anna van Toor opent in september een vestiging in Zwijndrecht, de eerste winkel in de Drechtsteden voor het modemerk. Dat zegt directeur Jan Paul van Toor in gesprek met het AD. Medio juli opent ook de nieuwe winkel in Hoog Catharijne. Daarmee komt de teller op 33 filialen. De Anna van Toor-winkel in Zwijndrecht komt in het huidige pand van Verschoor Mode in winkelcentrum Walburg, die na dertig jaar gaat sluiten. Eigenaar Ingrid Claris gaat met pensioen. Haar drie medewerkers stappen volgens de lokale nieuwssite Ambacht.net over naar Anna van Toor en blijven op dezelfde locatie werken.

Onderzoek: helft kleding grote online modespelers van ‘virgin’ kunststoffen

Alle aandacht voor duurzaamheid ten spijt, wordt ongeveer de helft van alle kleding van online modespelers als Asos, Boohoo Missguided en Pretty Little Thing nog steeds volledig van ‘virgin’ (nieuwe) plastics gemaakt. Dat schrijft The Guardian op basis van een onderzoek van de Royal Society for Arts, Manufactures en Commerce (RSA). Daarvoor werden tienduizend op deze webshops aangeboden items geanalyseerd. Het blijkt dat 49 procent van de producten volledig uit nieuw geproduceerde synthetische materialen als polyester en nylon bestaat. Bij sommige aanbieders bevatte slechts 1 procent van de producten gerecyclede stoffen. Door de snelle opkomst van fast fashion is het gebruik van synthetische materialen in de afgelopen twintig jaar verdubbeld. En daarmee de impact op het klimaat en milieu; deze goedkope materialen worden allemaal gemaakt van olie. De lage productiekosten stellen online modespelers in staat items van slechts een paar dollar aan te bieden; Missguided had zelfs een tijdje een bikini van een pond (£1) in de collectie.

Shopper Susan Bijl opgenomen in collectie Boijmans

De ‘depot-tas’ van Susan Bijl komt terug. De Rotterdamse designer ontwierp de zilver/grijze tas van gerecycled nylon in 2020 als ode aan het Depot Boijmans Van Beuningen, in dezelfde kleuren en met spiegelende materialen. ‘The New Shopping Bag Mirror & Agaat’ was al te koop tijdens de bouwpreview van het kunstdepot in september vorig jaar. Het model wordt nu opnieuw uitgebracht én samen met vijf prototypes opgenomen in de museumcollectie. Een eigen exemplaar bemachtigen? Dat kan op 19 en 20 juni 2021 in de speciale pop-upstore in het depot. Binnenkort is The New Shopping Bag ook verkrijgbaar via boijmans.nl. De prijzen gaan van 29,90 euro (medium) tot 34,90 euro (large).

(Tekst gaat verder onder foto’s)

Oud-textielondernemer Ton Sengers (Sengers Mode) overleden

Voormalig modeondernemer Ton Sengers is vorige week vrijdag (4 juni 2021) plotseling overleden, meldt het Eindhovens Dagblad. Hij was pas 55 jaar. De uitvaart vindt vanwege de coronamaatregelen plaats in besloten kring. Sengers was de derde generatie in het Helmondse familiebedrijf Sengers Mode. Hij maakte de overstap naar de standbouw met zijn bedrijf Stand-In nadat de kledingketen in 2011 door Jola overgenomen werd. Zijn vrouw Dieke Sengers-Praasterink zet de onderneming nu met hun twee zonen voort.

Joline Jolink start pilot met verkoop tweedehands items

Joline Jolink start een pilot met de verkoop van gedragen kledingstukken, onder de noemer JJ tweedehands. De modeontwerper roept haar klanten op om items die ze niet meer dragen weer in te leveren. De kleding wordt gecheckt, gestoomd en vervolgens opnieuw in de winkels en via de website aangeboden. Voor elk verkocht item ontvangt de inbrenger shoptegoed. “Wij ontwerpen mode om zo lang mogelijk te dragen”, licht Jolink in een Linkedin-bericht toe. “Natuurlijk kan het gebeuren dat de liefde even op is, bijvoorbeeld als iemand van maat of levensfase verandert. Het lijkt ons een mooi idee als iemand anders dan nog van die stukken kan houden. En wat zou het mooi zijn als we op termijn een kringloop kunnen creëren van onze collecties, waardoor het uiteindelijk niet meer nodig is om steeds maar nieuwe kleding te maken.”

Première Vision naar nieuwe locatie

Stoffen- en materiaalbeurs Première Vision keert van 30 juni tot en met 1 juli 2021 terug op een nieuwe en tijdelijke locatie: het Grand Palais Éphémère in hartje Parijs, recht tegenover de Eiffeltoren. Met een speciale editie genaamd ‘The Fashion Rendez-vous’. De beurs biedt plaats aan meer dan 190 exposanten uit landen als Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Duitsland, Oostenrijk, Turkije en Japan. Bezoekers en exposanten hebben een gezondheidsverklaring nodig voor het evenement, een vaccinatiebewijs (mits er meer dan vijftien dagen verstreken zijn sinds de tweede inenting) of een negatieve PCR-test.

Bekijk ook onze beurskalender, met de laatste updates voor het inkoopseizoen zomer 2022.

Foto’s: Jan Bijl