TOP

Amsterdam Fashion Week: Interview met LEW

In de aanloop naar de AIFW volgt Textilia drie jonge ontwerpers die een show geven. Kim Leemans (31) en Merel Wicker (32) maken samen het label LEW. Ze volgden hun opleiding aan de Rietveld Academie te Amsterdam. Hun AIFW-show is zaterdag 25 juli om 13:00.

Wat heeft het jullie gekost om zover te komen?

“In de laatste weken voor de show werkten we dag en nacht. Dit is niet altijd even leuk voor vriendjes en vrienden. Maar wat de meeste stress geeft, zijn de financiën. Een show kost een bak geld. Hoe betaal je dan ook nog je huur en de productie van de collectie? Voor de materialen worden we nu gesponsord door het fonds BKVB (Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst). Voor de show zelf werken we samen met Almere Ateliers.”

Hoe ziet jullie zomercollectie 2010 eruit?

“We hebben ons laten inspireren door onze werkplek. Dit is een oude gaybar, de ‘WhyNot’, een prachtig pand. Wij hebben een soort loft met rauwe stenen muren en een hele oude splinterige houten vloer. Het pleister op de muren brokkelt af en de muren hebben vochtplekken (omdat het een heel oud pand is met gebreken en lekkages). Al deze elementen zijn terug te vinden in onze collectie, qua kleur en sfeer. Ook zijn er weer patchwork en weefsels van stof terug te vinden, alleen in een ander jasje.”

Moeten de modellen aan bepaalde eisen voldoen?

“We willen een stoer, relaxed en zelfverzekerd type om het gevoel van de collectie over te brengen, maar in principe kun je een goed model door make-up en haar tot het juiste type kneden. Het allerbelangrijkste is dat ze goed kan lopen.”

Wat moet er nog gedaan worden?

“De tijd begint nu heel erg te dringen. Er moet nog een gigantische berg verzet worden, want geen enkele outfit is compleet. Wel ligt alles klaar om afgemaakt  te worden.. Eigenlijk is tijd onze grootste vijand. We kunnen niet anders zeggen…waar blijft de tijd?”